Hava Durumu

Bu ülkenin iklimi

Yazının Giriş Tarihi: 19.11.2017 15:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.11.2017 15:46

Aman ne satırlar doldurduk okul yıllarında, coğrafya derslerinde bu ülkenin iklimini anlatmak için. Kışlarını ayrı, yazlarını ayrı, karasalını ayrı Akdeniz'ini ayrı yazmaktan hatırlarım parmaklarım kollarım ayrılırdı.
Yıllar geçti biz büyüdük ve kirlendi dünya derken aslında özünde hiçbir kitabın yazmadığı, hiçbir coğrafya dersinde öğretilmeyen bir iklim keşfettim ben bu topraklarda. Bu ülkenin öyle bir iklimi var ki ağlayanla ağlayan, gülenle gülen, sabreden, kahreden çok çeken ama çektiğini meze yapıp sulandıran, abartan, inanan kanan, yeniden deneyen, boşveren, Allah'a emanet eden, kızan, söven, atarlı, giderli, hep ileri deyip geri dönüşlü ama hep gönülle hareket eden cinsinden.
Belki birileri daha aynı şekilde betimliyordur bu hali yine de ben "İnsani iklim" diyorum okulda değil, hayatta öğrendiğim bu iklime.
Öyle insani iklim ki, çayın deminde, kahvenin telvesinde rakının beyazı, biranın soğuğunda hep bir arada. Ne kavgası, ne tasası, ne şikayeti ne derdi bitmeyen ama her seferinde bir yol bulup bir araya gelen, hemen unutan, unuttuğu için kızan, kızınca hırsını kim bilir nerden çıkaran, sönünce yaptığına ağlayan insana dair hangi duygu varsa 12 saate sığdırıp yatan bir iklim bu.
O kadar özel ki aslında bazen fırsat bulup hayatın karmaşasından seyredince şaşırıp kalıyorsun. Bu insani dediğim iklimin değişkenliğine, inatla direnmesine, ayrıksılığına rağmen bir arada olmasına hah şimdi dağılacak derken bir arada kalmasına keyifle gülümsüyorsun sonra çünkü en sıcak iklimlerden bile daha çok ısıtıyor içinizi. Devrik cümlelerin, sıfatı, lakabı bol, öznesi gizli edebi yazarları gibiyiz her birimiz.
Çok atıyoruz, az tutuyoruz tuttuk mu bırakmak bilmiyoruz. Hayırlısı ile sefası en büyük med cezirlerimiz. Vefa semt deriz ama ülkeyi kuran, Cumhuriyet'i armağan edene laf ettirmez her şeye dediğimiz eyvallahı, laf Ata'mıza gelince eyvallah ettirmeyiz. Çok zenginiz ama umut bizim ekmeğimiz.
Bu ülkenın öyle bir iklimi var ki ben "İnsani iklim" diyorum, başka hiçbir coğrafyada bulunmaz ama yaşamadan da bilinmez.
O iklime aşığım ben işte. Herkes kadar atarı, gideri, dedikodusu kızgınlığı, derdi kederi ne olacak kaygısı içinde en çok güvendiğim insani iklimiyle bu ülkeye aşığım ben. Bu hafta bunu çok içimden gelerek size söylemek istedim.
Bizi ve iklimimizi çok seviyorum bilin olur mu?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.