Hava Durumu

81 yaşında profesör oldu

Yazının Giriş Tarihi: 26.11.2015 07:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.11.2015 07:29
Hasan Tahsin Feyizli 1934 yılında Kırşehir’in Merkez Aşıkpaşa Mahallesi’nde dünyaya gelir. İlkokulu bitirdikten sonra Kur’an kursuna gitmek ister ama şehirde Kur’an kursu yoktur. Ancak 1946’da şehirde Kur’an kursu açılmasına izin verilmiştir, böylece kursa gitmeye başlar. Bir Ağır Ceza Hakiminden tecvit dersi alır.
Feyizli Hoca imam hatibe başlar. Türkiye’nin en önemli isimlerinden ders alma şansına sahip olur. Celalettin Ökten, Ali Rıza Sağman, Bekir Tahir Efendi, Ömer Nasuhi Bilmen, Ahmet Davutoğlu ve Mahir İz’e kadar pek çok kıymetli isim.
Siyer ve tarih derslerine giren Zekai Konrapa ilk derste şunları söyler: “ O tarih kitaplarını kaldırın. Ben okutmam onları gözüm görmesin. Onlar yazdırma tarih, sıraların içine koyun, ben anlatırım siz sonra müfettiş gelince çıkarırsınız.” Nurettin Topçu’dan felsefe, sosyoloji ve mantık okur. Topçu’dan okuduğu mantıkla Cevdet Paşa’nın Mantık’ını dilimize çevirir. Nurettin Topçu mükemmel bir hocadır. Feyizli Hoca, Bekir Topaloğlu, Tayyar Altıkulaç, İsmail Karaçam, Hayrettin Kahraman gibi pek çok kıymetli isimle birlikte olmuş.
Ankara’da öğretmenliğe devam ederken İlahiyata da girmek istemiş fakat imam hatip çıkışlı olduğu için kabul edilmemiş. Avrupa’ya irşad çalışmaları için gider. Almanya, İsviçre ve Holanda’da uzun süre kalır. (Hoca İstanbul Üniversitesi Elektrik bölümü mezunudur.) 2004’te Türkiye’ye kesin dönüş yapar. Hollanda Roterdam İslam Üniversitesi’ne yüksek lisans için müracaat eder ve kabul edilir. İlk işi Flamanca kursuna kaydolmak olur. Yaşı 70’tir. Dile kolay.
Flamanca dil sınavından geçmiş, fark derslerini vermiş ve yüksek lisansını 2007’de bitirmiştir. Tez konusu “Kıraat-ı Asım ile İmam-ı Nafi’yi karşılaştırmalı Arapça yazma. 130 sayfa Arapça tez hazırlar. Okuldaki hoca,”Altyapın çok iyi muhakkak doktora yapmalısın” deyince Avrupa İslam Üniversitesi’nde dersleri dışarıdan takip ederek “Kur’an’da Hukuk ve Ahlak” konulu teziyle doktora çalışmalarını yürütür. 2012’de doktora tezini İngilizce yazarak tamamlar.
Hoca aynı zamanda mucittir. Feyizli Hoca, ”Parolam bir şey olmak için değil,bir şey yapmak için okumaktır diyor.    
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.