Hava Durumu

Ahlak kazandı

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2015 06:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2015 06:56
2013 yılı Türkiye’nin dışarıdan ve içeriden kuşatıldığı, silkelendiği bir dönemin başlangıcıdır. Her şey “masum” Gezi protestolarıyla başlamıştı. Üç beş ağacı sahiplenme olarak gösterildi, bu algı yaratıldı. Oysa perdenin arkasında kirli oyunlar vardı. Kısa bir süre sonra gerçek tüm çıplaklığıyla ortaya çıktı. Gaye ne parktı ne de ağaçlardı. Bizzat bu işin içinde olanlar böyle ifşa etmişlerdi.
Dış basın, paralel medyası, Aydın Doğan medyası, CHP var güçleriyle geziye destek veriyorlardı. Gezi marjinal gruplar için bulunmaz bir fırsat olmuştu, vandallık zirve yapmıştı. Hiçbir zaman bir arada olamayanlar şimdi kol kola girmişler, her türlü yalanı, iftirayı üreterek Türkiye’yi hızla bir kaosun içine itiyorlardı. Görünürde bütün dertleri öncelikle R.Tayyip Erdoğan’dı. Peki neden?
Türkiye’de Gezi öncesi ekonomik gelişmelere bakalım. Gezi olayları başlamadan iki hafta önce Merkez Bankası (TCMB) çok önemli bir karar almıştı. Bankaların Kredili Mevduat Hesapları(KMH) faizine ciddi bir sınırlama getirdi. Burada haksız ve fahiş faiz oranı tavanını yüzde 2.2 olarak belirledi. Bankalar, bu hesaplara aylık yüzde 5’e kadar çıkan faizler uyguluyorlardı. Bu, Cumhuriyet tarihinde finans oligarşisine vurulmuş en büyük darbelerden birisidir.
 Diğer yandan Türkiye’nin sanayide Almanya ile rekabeti ve uzak pazarlarda kapışması, enerji hatlarını, özellikle güney gaz koridoru ile çeşitlenerek Rusya tekelini kırması, Irak ve savaş sonrası Suriye’de belirleyiciliğinin artması bizim finans oligarşisinin dış ortaklarının hiç istemediği şeylerdi. Reyhanlı katliamı( 11 Mayıs 2013)bütün bu olan biteni siyasi bir kargaşanın tamamlayacağını bize haber veriyordu sanki.
Bir başka önemli husus; iki binli yılların başından beri bilhassa Mersin Limanı’ndan yapılan akaryakıt kaçakçılığına vurulan darbedir. Yıllık 2-3 milyar dolar vergi kaybına sebebiyet veren bu kaçakçılık olayı incelenmiş, yasal boşluklar giderilmiş müsebbipleri tespit edilmişti. Bu alanda önemli yatırımları olan tekelci sermaye, 2013’e gelirken ayağa kalkmıştı. Daha başka birçok iç ve dış meseleler vardı, yerimiz yetmediği için giremiyoruz. Türkiye, 2013 Mayıs-1 Kasım arası bir fetret devri yaşadı adeta. Millet, gün geldi farkına vardı ve kazandı.  
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.