Hava Durumu

Almanya’nın Türkiye ile ilişkileri

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2015 06:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2015 06:55
Fransa ile İngiltere Osmanlı Devleti’nin iktisadi karar merkezlerini kısmen hükümleri altına almayı ve daha 1880’lerde Türkiye’yi bir yarı sömürge haline dönüştürmeyi başarmışlardı. En azından borçlarına karşılık belli başlı gelirlerine el koymuşlar ve muhtemel ekonomik kaynaklar için de imtiyaz koparma yarışına girmişlerdi. İmparatorluktan koparılan Tunus, Mısır, Balkanlar’daki topraklar da çabasıydı.
Diğer taraftan giderek güçlenen Almanya’da sömürgecilik konusu 19.yy’ın ikinci yarısında ciddi tartışmalara yol açtı. 16.yy’ın büyük Alman tüccar ailesi Weigerler tarafından Venezuella’da elde edilen ticaret kolonisi ve 17. yy’da Branderburg/Purusya Dukalığı’nın Batı Afrika’daki kolonisi kalıcı olmadı.
19.yy’ın başlarından itibaren Alman sömürgeciliğinin fikir babaları, diğer ülkelerdeki gibi, sömürgeciliği refah kaynağı ve artan nüfusun başka yerlere dağıtılması için önemli bir fırsat olarak görmekteydi. Böylece Almanya Güneybatı Afrika’da bugünkü Nomibya’yı, Doğu Afrika’da Zengibar Sultanlığı’nın hakimiyetinde olan Tanzanya ve çevresini, Batı Afrika’da Toga ve Kamerun’u, Okyanusya bölgesinde kısmen de olsa Yeni Gine’yi sömürgeleştirdi. 
Ancak uzak yerlerdeki yerleşimlerin ilk iki nesil içinde Almanlıktan uzaklaşmasına yol açtığı gerçeğinden hareketle; bilhassa asrın son çeyreğine doğru ekonomik bir değer arz eden başlıca parçaları çoktan paylaşılmış olan dünyada kendilerine pek yer kalmadığını görerek ( Şarka doğru) politikası ile gözlerini coğrafyasının uzantısında yer alan Osmanlı Devleti’nin zengin ve bakir topraklarına dikti.
Almanya, dünyanın paylaşılması kavgasına geç kaldığı halde Afrika’da önemli koloniler edinebilmiştir. Ancak bu koloniler hızla büyüyen Alman kapitalizminin yayılma hırsını karşılamıyordu. Bu nedenle Osmanlı pazarına girebilmişti. İkinci Dünya Savaşında toprakları Berlin Duvarıyla ikiye bölündü. Almanya çalışkanlığı, kurallara bağlılığı ve üretimiyle şu an kendini Avrupa’nın en büyüğü olarak görüyor.
Bugün Almanya güçlü ekonomisiyle Ortadoğu’da siyasi bir aktör olmak istiyor. Almanya’nın Türkiye ile olan ilişkilerini biraz da buradan okumak gerekir. Almanya’nın PKK’ya sağladığı yardımların arka planı Ortadoğu politikalarıdır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.