Hava Durumu

Avrupa ülkeleri ve ödeme

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2015 07:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2015 07:36
Tarihin gösterdiği bir gerçek varsa, o da şiddete dayalı ilişkileri haklı göstermek, bu ilişkilerin ahlaki gibi görünmesini sağlamak için, bunları borç dilinin çerçevesine oturtmaktan daha iyi bir yöntem olmadığıdır; bunlar maktulün cezası gibi görünmesini sağlar.
Almanya I.Dünya Savaşı’ndan sonra büyük meblağlarda tazminat ödemek zorunda kaldı. Irak ise Saddam Hüseyin’in 1990’da yaptığı işgalden dolayı Kuveyt’e halen bedel ödüyor. Ancak üçüncü dünyanın Madagaskar, Bolivya ve Filipinler gibi ülkelerin borçlarının işleyişi, tamamen başka türlü bir yol izliyor. 
Üçüncü dünyanın borçlu ülkelerinin hemen hemen tamamı, bir zamanlar Avrupa ülkelerinin saldırısına maruz kalan ve istila edilen ülkelerdir- genel anlamda, tam da kendilerine para ödenmesi gereken ülkeler.
Örneğin 1895 yılında, Fransa Madagaskar’ı istila etti, zamanın hükümeti Kraliçe III. Ramavalona- lağvetti ve ülkenin Fransa’nın kolonisi olduğunu ilan etti. 
Onların sevdiği ifadeyle” barışın tesisinden” sonra General  Gallieni’nin yaptığı ilk şeylerden biri, kısmen istilanın maliyetinin geri ödenmesi amacıyla, ancak ayrıca, Fransız kolonilerinin parasal olarak kendilerine yeterli olması beklendiği için, Fransız yönetiminin inşa etmek istediği demiryolları,karayolları, köprüler,plantasyonlar vesaire için gereken masrafları karşılamak üzere Madagaskar halkına ağır vergiler getirmek oldu.
 Vergi ödeyecek olan Madagaskar halkına bu demiryollarını,karayollarını, köprüleri ve plantasyonları isteyip istemedikleri hiç sorulmadı, nereye ve nasıl yapılmasını istedikleri hakkında görüş belirtmelerine izin verilmedi.
Tam aksine, bir sonraki yarım yüzyıl boyunca Fransız ordusu ve polisi, düzenlemelere güçlü bir biçimde karşı çıkan çok sayıda Madagaskarlıya katliam uyguladı.( 1974 yılındaki bu isyan sırasında, bazı raporlara göre yarım milyondan fazla kişi katledildi) Madagaskar’ın Fransa’ya bununla kıyaslanabilir bir zarar vermiş olması söz konusu bile olamaz. 
Buna rağmen, başlangıçtan itibaren Madagaskar halkının hâlâ Fransa’ya para borçlu olduğu söylendi. Bugün bile Madagaskar halkının Fransa’ya borcu olduğu kabul ediliyor ve dünyanın geri kalanı bu düzenlemeyi adil buluyor.
“Uluslararası camia” ortada ahlaki bir sorun olduğunu düşünüyorsa , olsa olsa Madagaskar hükümetinin borçlarını ödemekte yavaş davrandığını düşündüklerindendir.
Kaynak eser:BORÇ-David Graeber- Everest Yay.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.