Hava Durumu

Birleşmiş Milletler kime neye hizmet ediyor?

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2014 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2014 07:30
Birleşmiş Milletler’in kuruluş amacına bakıldığında hak, güvenlik, eşitlik, özgürlük, yardımlaşma, işbirliği gibi hiç kimsenin itiraz etmediği, edemeyeceği kavramlarla süslenmiştir.
BM İkinci Dünya Savaşı’nı kazanan ülkeler tarafından planlanmış 24 Ekim 1945’te 51 üye tarafından kurulmuştur. Türkiye’de kurucu ülkeler arasındadır. Şu anda 192 üye sayısı vardır. BM’nin amaç ve ilkeleri şöyle sıralanır:
Uluslararası barış ve güvenliği korumak
Hak eşitliği ve halkların kendi geleceğini belirleme ilkelerine saygı göstererek milletler arasında dostça ilişkiler geliştirmek. Uluslararası ekonomik, sosyal, kültürel, insani sorunların çözümünde işbirliği yapmak ve temel insan hak ve özgürlüklerine karşı saygıyı teşvik etmek.
 Bu ortak çıkarların elde edilmesi hususunda, milletler arasında uyum sağlayıcı bir merkez olmak.
Silahsızlanma, uluslararası barış ve güvenliğin korunması, uluslararası hukukun gelişmesi, korunması, temel insan hak ve özgürlüklerin hayata geçirilmesi görev ve yetkileri arasındadır ve bununla ilgili altı komite kurulmuştur. 
Buraya kadar olan, deklare edilmiş doğru görünen ama tüm uygulamalar bunun aksi olan bir durum. Birleşmiş Milletler’in beş daimi üyesi dışında kalan ülkelerin hiçbir yaptırım hakları yok. 
Nerden mi biliyoruz? İsrail, kurulduğu günden beri devlet olarak uluslararası hukuku çiğnemekte hiç tereddüt etmedi. BM’nin müteadit uyarılarına hiç aldırış etmedi, çıkan kararları yok saydı.
Dikkat edilirse İsrail adım adım Filistin topraklarını kendi topraklarına katıyor, yeni yerleşim alanları kurarak. Yeni yerleşim alanlarını kurduğu her seferinde BM’den bir uyarı alıyor ama sadece o kadar. BM bugüne dek İsrail’e herhangi bir yaptırım uygulamadı. Bunun ne anlama geldiğini düşünelim.
İsrail’le ilgili tutum böyle iken İslam ülkelerine yönelik kararlar BM tarafından basitçe ele alınır. İslam ülkelerinde var olan kaos, kargaşa, ölümler, sömürü BM’nin beş daimi üyesinin çıkarlarına yönelik değerlendirilir. Aslında kargaşayı çıkaran BM, yine sözde barış için devreye giren BM.
Vilson Prensipleri çerçevesinde BM, dünyanın yönetilmesi için kurdurulan bir teşkilat. Küresel saldırının hedefi İslam dünyası. İslam dünyası yeraltı enerjisinin çok önemli miktarına sahip. Suriye’de, Irak’ta, Mısır’da, Libya’da, Afrika’da, ve diğer yerlerde oynanan oyunun asıl nedeni budur. Siz hâlâ neyi tartışıyorsunuz?
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.