Hava Durumu

Bölgede bizi yakından ilgilendiren olaylar

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2014 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2014 07:39
Emperyal güçler Osmanlı’dan kopardıkları Ortadoğu’nun sınırlarını çizerken kaderini de çizmek istemişler. İstikrarsızlık, savaş, ölüm ve sürgün.
Hiç şüphe yok ki bölgedeki her olumsuz gelişme Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Oralara uzanan her el aynı zamanda Türkiye’yi de içine alacak pis planların kurucusu. Çünkü sınırlar çizilirken bugünlerin hesabı yapılarak çizilmiş. Şimdi o bölge yeniden yapılandırılmak isteniyor. Oynanan oyunların altında bu var.
Olup bitenlere çıplak gözle bakarak bir anlam çıkarmak na mümkün. Zira oyun içinde oyun olan çok çetrefilli bir durum.
Amerika beş yüzbin askeri olan Saddam’a savaş açarken hiç tereddüt etmemişti. Şimdi elli bin militanı olan IŞİD’e karşı kara harekatını göze alamıyor, Türkiye’yi buna zorlamaya çalışıyor. Bu ne kadar inandırıcı? Amerika’nın bölgeyle ilgili olmazsa olmaz iki planı var. Enerji ve İsrail’in güvenliği.  Sekiz yıl süren İran-Irak savaşında Irak’a yardım etmesinin nedeni de buydu. Mısır’da darbe yaptır-masının, Esad’ı kollamasının da nedeni budur.
Amerika’nın hesapları bunlar.Ya Rusya’nın, İngilter’nin, Almanya’nın hesapları çok mu farklı? Bu oyunda herkes bir pay kapmanın peşinde. Kendi gücüne göre bir pay.
Türkiye küresel kapışmanın ortsında bulunuyor. Orta güce sahip Türkiye, küresel kapışma içinde oyun kurucu olamaz ama, bölgede kurulmak istenen oyunları bozar. Şu anda yapmaya çalıştığı bu. Türkiye çözüm sürecini tamamlarsa siyasetin dilini de makul seviyeye çeker. Benim görebildiğim kadarıyla Türkiye dış gailelerle uğraşırken, içerideki siyasetin  dili de hırçınlaşıyor. Hükümet dış ülkelere şikayet ediliyor. Küresel kapışmanın yanında iç kapışma da hız kazanıyor. İçerideki bu tablo  dış mücadeleyi zorlaştırıyor.

İç güvenlik

Sokak provokasyonları gizli hedeflerin operasyonları neden olmasın?  Sokaklar ateşe verilirken insanlar öldürülürken, okullar kütüphaneler yakılırken, maskeli vandallar dehşet salarken bunları demokratik hak isteme olarak mı algılamalıyız? 
Bunlar bal gibi provokasyon. Hükümet, kamu güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Mevcut yasalar buna yetmiyorsa hükümet önleyici yasa çıkması için Meclis’e gider. İç güvenlik paketi de budur.
Ana muhalefet ve muhalefet partileri, mevcut yasaların yeterli olabileceğini iddia ederek yeni güvenlik paketine karşı çıkıyorlar. Yeterli olmadığını bir örnekle belirteyim. Molotof mevcut kanunda yeterli belirtilmemiş, değerlendirmesi hakime bırakılmıştır.         
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.