Hava Durumu

CHP yine çark etti

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2016 07:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2016 07:52
   Meclis’te fezlekesi bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifi birinci tur oylamaları tamamlandı. İkinci tur oylama yarın yapılacak. Yapılan birinci tur oylamada 1. Madde 350 oyla, ikinci madde 357 oyla kabul edildi. Yarın yapılacak ikinci tur oylamada 367 oy bulunamazsa referanduma gidilecek.

   Siyasi partilerin Meclis’teki milletvekilleri dağılımına baktığımızda, birinci tur oylamada AK Parti ve MHP tam kadro oylamaya katılmış oylarını evet olarak kullanmışlardır. AK Parti’nin Meclis’te 317 milletvekili var ancak oy kullanabilecek sayı 315. Meclis Başkanı ve oturuma başkanlık eden Meclis Başkanvekili oy kullanamıyor çünkü. MHP’nin milletvekili sayısı 40. İki partinin toplam oy kullanabilecek milletvekili sayısı 355. Demek oluyor ki birinci tur oylamada AK Parti ve MHP’de fire yok.
   
   Gelelim Cumhuriyet Halk Partisi’ne. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, değişiklik teklifini destekleyeceklerini ifade etmesine rağmen birinci turda böyle bir desteğin olmadığı görülüyor. CHP’nin bu tutumunu birkaç yönde değerlendirmek mümkün ama aslolan ikinci tur oylamadır.
   
   İkinci tur oylamada CHP şayet yine destek vermez oylamada 367 oy bulunamazsa referanduma gidilir ve CHP için çok zor bir süreç başlar. Kılıçdaroğlu, Meclis’te bitmesi gereken bir değişikliğin referanduma taşınmasının hiçbir izahını yapamaz. Bu nedenle ikinci tur oylamada 367 sayısı bulunur diye düşünmek isabetli olur.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.