Hava Durumu

Değerbilmezlik hep olmuştur

Yazının Giriş Tarihi: 03.11.2014 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2014 07:58
XIX. yüzyılın büyük İngiliz filozofu Herbert Spencer(1822-1903) çalışmalarında o kadar yalnız bırakıldı ki” Social Statics” adlı önemli yapıtı matbaada ancak 14 yılda dizildi ve birinci baskısı sadece 157 adet basıldı. Spencer 24 yıllık bir çalışmadan sonra başarıya ulaşınca akademik bir eğitim görmediği halde kendisine fahri doktorluk teklif eden st.Andrews, Bologna, Cambridge, Edinburg, Budapeşte, üniversitelerinin tekliflerini redetti. Muhabir üyelik teklifinde bulunan Roma, Torino, Napoli, Paris, Filadelfiya, Kopenhag, Brüksel, Milano akademilerine ret verdi.
Rüyaların yorum işini yeniden ele alan psikanaliz Prof.Sigmund Freud’un”(1856-1939)70’inci  doğum yılı dönümü bütün dünya tarafından kutlanırken üç Avusturya üniversitesi ve Avusturya hükümeti- Viyanalı olan ve Viyana üniversitesinde hocalık yapmış olan Freud’la ilgili- bu kutlamaya iştirak etmemişlerdi.
13 Temmuz 1873’te Darwin’in Paris ilimler akademisine kabulü teklifi rededilmiş, yerine Levon adında rastgele biri atanmıştı.
Enerjinin daimi olduğunu keşfeden doktor ve fizikçi Julies Robert Mayer(1814-1878), ilim dünyası tarafından o kadar alaya alındı ki, ağır bir sinir hastalığına yakalanarak sonunda kendini pencereden sokağa attı.
Loğusa humması(albastı) hastalığının bulaşıcı karakterini keşfeden kadın hastalıkları doktoru Ignaz Semmelveis( 1818-1865)bu keşfi sayesinde Viyana doğumevlerinde bu hastalıktan ölüm nispetini dörtte bire düşürdüğü halde meslektaşlarının o kadar anlayışsızlığıyla, mukavemetle karşılaştı ki kahrından delirdi, bir tımarhanede öldü.
İnsanlık tarihi bunlara benzer nice örneklerle doludur. Siz buna günün şartları deyin, çağın gereği deyin, insanoğlunun uslanmaz nefsi, egosu, önyargısı deyin ama bu böyle. Her toplumun tarihinde ve tarihin her safhasında bu örnekler yaşanan birer gerçek. Herhalde insan varoldukça da devam edecek olan bir gerçek.
Ölüler evi
Maden kazaları, iş kazaları, trafik kazaları hız kesmiyor ülkemizde. Birinin ağıtları bitmeden diğerinin başlıyor. Türkiye’de en çok can kaybı trafik kazalarında veriliyor. Ama medyada en az tartışılan trafik kazaları. Bunun niye böyle olduğunu düşündünüz mü? Mesela intiharlar ve bonzai yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı hiç dikkatinizi çekti mi? Kolay para kazanma, dikkatsizlik, sorumsuzluk olayların ana kaynakları. Temel kaynağı Oliver Smith söylemiş:” Kötülük kol geziyor, hızla kıskacına alıyor. Servetin biriktiği yerde insan çürüyor.”   
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.