Hava Durumu

Dış politika ve normalleşen ilişkiler

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2016 06:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2016 06:59
Neden ve nasıl düşürüldüğü zihinlerde birçok soruyu barındıran Rus uçağının düşürülmesinden sonra Rusya-Türkiye ilişkileri gerildi de gerildi, sanki hiç düzelmeyecek zannedildi veya öyle algılatıldı. Her konunun, her bakışın, her okuyuşun zavallıları vardır. Rusya gerginliği bizim zavallıları ortaya dökmüştü. Uçak düşürüldükten sonra Türkiye’yi suçlu göstermek için yazılıp söylenenler… Erdoğan düşmanlığı Rusya sevgisini getirmişti. Her neyse...
Rusya ile ilişkiler bozulmuştu, kötüleşmeye doğru tırmanıyordu. Sonra birden önce Putin açıklama yaptı, sonra tebrik gitti, çok geçmeden Erdoğan bir mektup gönderdi, telefon konuşması, Soçi buluşması… ‘Zararın neresinden dönersen kârdır’ anlayışıyla hızla düzelen ilişkiler Suriye politikalarına da sirayet edecektir ve yeni gelişmeler Türkiye’nin lehine olacak, Türkiye’yi rahatlatacaktır.
İsrail ve Rusya ile olan ilişkilerin normale dönüp rayına oturtulmasının ardından AB ile Brüksel’de yeni bir müzakere başlığının açılması, Mısır ile ilişkilerde de bir sıçramanın kaydedileceğinin belirtilmesi, Türkiye’nin yeni ve doğru dürtülerle dış politika önceliklerini ortaya koyuyor. Türkiye’nin yeni siyasi oryantasyonu Suriye ile yeni temaslar ve Suriye, İran ve Rusya ile hareket edebilen, PKK/PYD tehdidine karşı kendini çok daha etkin ve kolay savunabilen bir Türkiye ABD ve AB’de de hissedilebilecektir.
Bir süredir dış politika ufkunda yaşanan sıkıntılar şimdi yerini umut dolu yarınlara bırakmıştır.Türkiye şu anda kendisine duyulmaya başlanılan sempatiden rahatlamış olarak AB ile ama özellikle de ABD’yle ilişkilerine ağırlık verecektir.          
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.