Hava Durumu

Dünyada medya tekelleri (1)

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2015 07:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2015 07:05
ABD medyası esas itibariyle Yahudi ailelerin kontrolü altındadır. Dünyanın diğer büyük medyası da ya Yahudi ailelerin, ya da Yahudileşmiş ailelerin elindedir. Para gücü de böyledir. Bankerlerin yüzde  90’ı Yahudi’dir. Dünya çapında en büyük denen 16 medya tekeli var.
Viacom(ABD): Amerika’da CBS kanalını satın aldı. Bu kanala bağlı 200’den fazla kanal bulunuyor. Viacon’a ait üçlü müzik kanalı, MTV dünya çapında 343 milyon eve ulaşıyor. MTV’nin rakibi veya yedeği VHI da aynı şirketin portföyüne kayıtlı. Nickelodeon, Paramount ve Vomedy Central ise diğer televizyon kanalları, Paramount sinema şirketinin sahibi. Uci ve Vivendi’yle Avrupa, İspanya ve Güney Amerika ülkelerinde 105 sinemanın ortağı. Grubun Blokbuster video, DVD kiralama şirketi 27 ülkede benzer iş yapıyor. Amerika içinde 180 radyo istasyonuna sahip olmanın yanında, dünyanın en büyük reklam şirketi İnfity’nin de sahibi. Ayrıca yılda 200 kitap yayını yapıyorlar.
AOLTİME WARNER(ABD): 2001’in ocak ayında AOL ve Time Worner birleşerek dünyanın en büyük medya tekelini oluşturdular. Aol, internet üzerinde 27 milyon aboneye sahip. Warner Bros, Hanna- Barbara dahil 12 şirketin sahibi. 12 ülkede Multiplev sinema zincirinin sahibi de bu grup. Warner  Bros, CNN, Time Warner Cable gibi kanalların sahibi ve 30 ülkede faaliyetlerini sürdürürken 30 ülkede de stüdyo mağazalara sahip. Time ve Fortune gibi toplam 35 derginin 120 milyon okuyucusu var. Bunların sahibi Timelife ve LBC gibi gruba bağlı 24 ayrı yayınevi. Gruba bağlı 24 kitap markası, 52 büyük müzik şirketi ve dört spor takımının yanında Turner Entertainment şirketi de var.
DİSNEY(ABD): Touchstone, Miramax, Walt Disney ve Buena Vista gibi toplam 8 adet sinema yapım şirketinin sahibi olan grup, ESPN spor kanalı ile 165 ülkede yayın yapıyor. Dünya çapında 720 Disney mağazasının sahibi olan grup ABC televizyonu ve diğer 10 televizyona sahip.
Kaynak: Dr. Ramazan Kurtoğlu- Küresel Hegemonya Savaşları. Marmara kitaplar.  
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.