Hava Durumu

Dünyada medya tekelleri (2)

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2015 07:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2015 07:20
VİVENDİ (FRANSA): Sucu olarak bilinen Vivendi, medya tekeli Seagram; 2000 yılında Vivendi Universal şirketi, film, müzik ve cep telefonlarını birleştirdi. Bir telefon devi olan şirket, Vivendi Net ile de internet projelerine ağırlık vermiş durumda. 
Vivendi müzik indirme sitesi MP 3 Com’un sahibi. Grup dünya müzik piyasasının %22’sini elinde tutuyor. 63 ülkede faaliyetini sürdürüyor.
Universal stüdyoları her yıl birkaç filme imza atıyor. Universal TV, Kojok, Miami Vace ve Columbo gibi şöhretli televizyon dizilerinin sahibi. Polonya, Macaristan, Monako, İspanya ve Mısır’da telefon faaliyeti yürütüyor. Havas isimli yayıneviyle senede 80 milyon kitap ve 40 milyon CD- ROM satıyor. Ayrıca ABD’deki Connex tren şirketinin sahibi.
 BERTELSMANN (Lamanya): Dünyanın en büyük yayınevi. Sadece şirketin hizmet grubu tüketici veri tabanlarından çağrı merkezlerine kadar çeşitli alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Bertelsmann özellikle bilim kitapları üzerinde tekel durumunda. 
Çok sayıda ülkede faaliyetleri var. Avrupa’da RTL başta olmak üzere, İngiltere’de kanal 5 ve çok sayıda televizyon ve radyoya sahip. 10 ülkede 18 radyo ve 22 televizyon kanalı faaliyetlerini sürdürüyor. Avrupa’da dokuz gazetenin sahibi olan grup, dünya çapında 80 derginin de patronu.

Tek merkezli format taşıyor

NEVSKORP( Avustralya): Rupert Murdoch’un bu dev şirketi muhasebesini verginin en düşük olduğu ülkelerde tutuyor. Başkan Bush’un en büyük destekçilerinden olan bu şirket, küresel faaliyet alanlarının avantajını kullanarak 1994-98 arasında sadece % 6 gelir vergisi ödedi. 
Başta Türkiye aleyhtarı yayınlarıyla meşhur Fox olmak üzere, ABD’de sekiz televizyon kanalına sahip Murdoch, İngiltere’de SKY televizyonu ve 150 kanalı şirketlerinin bünyesinde bulunduruyor. Avustralya’da Foxtel kanalı ve Stor Tv uydu servisiyle 300 milyondan fazla insana hitap ediyor.
 Eminim ki bundan sonra dinlediğiniz müzik CD’sinden gazetelere, dergilere, televizyon programlarına kadar kim, neyi, niçin, nasıl söylüyor diye düşünecek, birçok şeyin “tek merkezli” formatlar taşıdığını göreceksiniz. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.