Hava Durumu

Fidan Han Bursa’nın ilim, sanat ve kültür merkezi olur

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2014 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2014 08:24
Dünkü yazımda Kadim Bursa’da ilim, sanat ve kültür merkezine ihtiyaç var demiş, Fidan Han’ın buna uygun olduğunu yazmıştım. Neden Fidan Han?
Fidan Han hanlar bölgesi ve Bursa şehrinin merkezinde, ayrıca Fidan Han çarşıya bitişik, ulaşımı kolay, adres tarifine ihtiyaç bırakmayacak kadar bilinen tarihi bir mekan. Geniş meydanı, ortasındaki şadırvanlı mescidi ayrı bir ahengi  ve geçmişin ruhunu haykıran bir mekan. Şu anda han, birkaç tekstil firmasının adres yeri, bir iki lokanta ve bir o kadar çay ocağı ile hizmet veriyor. Ama Fidan han çok daha anlamlı, çok daha kıymetli hizmetlere hasret, ilim, sanat, kültür bunların başında gelir.
Fidan Han ilim, sanat ve kültüre hizmet verecekse öncelikle burayı kitap satış merkezi haline getirmek gerekir. Öyle sıradan kitap satış yeri değil. Kitaplar konularına göre ayrı birimlerde satışa sunulacak. Edebiyat –tarih-felsefe-sosyoloji- şiir- tasavvuf-teoloji gibi.Örneğin,edebiyat bölümüne girdiğinizde sadece edebiyat kitaplarıyla buluşacaksın ve aradığını bulacaksın. Diğer konuları ihtiva eden kitaplar için de aynı yöntem geçerli olacak. Bu tür mekanlar gece yarısına kadar açık kalacak.
Han’ın orta yeri hem kafe hizmeti verecek, hem de kurulacak platformda şiir dinletileri, Türk Sanat Müziği, Halk Müziği, Tasavvuf Müziği icra edilecek. Akademisyenlerin, yazarların, müzisyenlerin, sanatçı ve sanat severlerin, kitap severlerin buluşma ve sohbet mekanı olacak. Edebiyat- tasavvuf-tarih-sanat ve kültür sohbetleri merkezi haline gelecek.
Ayrıca:
Fidan Han’ın çarşıya bakan kapısı dükkanların arasında kalmış durumda. Bu kapının görünür hale getirilmesi için çarşıya doğru çıkarılarak bir taç kapıyla daha iyi görünür duruma sokmak. 
Han’ın Doğu (tuzpazarı) tarafı Tuzpazarı’ndan bir koridorla girişi sağlanmalı. Batı tarafından hana giriş olabilmelidir.
Benim param olsa hanı satın alarak böyle bir projeyi  hayata geçiririm. Ama kesinlikle ticari bir beklenti için bu olmaz. Neticede benim param olmadığına ve olmayacağına göre bu projeyi hayata geçirmek Belediye’nin işi. Bu belediye Osmangazi midir, Büyükşehir mi? Bilmiyorum. Ama kim hayata geçirirse ebediyen unutulmayacak bir iş yapmış olurlar. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.