Hava Durumu

Gerçek sonsuz ve evrim başlangıcı

Yazının Giriş Tarihi: 15.05.2015 07:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2015 07:10
Evrenin sonsuzdan beri var olduğu söylendiğinde, arka arkaya eklemeli bir diziyle “gerçek sonsuz”un oluştuğu söylenmiş olur. 
Evrenin milyar yıl önceki, yüz milyon yıl önceki, yüz yıl önceki gibi tüm geçmişine ait anlarının bileşimi kastedilerek, evrenin sonsuzdan beri var olduğu söylenir. Bu şekilde eklemlerle oluşan bir diziyle sonsuz oluşamayacağını anlamamız için, ünlü matematikçi Hilbert’in verdiği hotel örneklerini incelememiz faydalı olacaktır. Bu hotelle ilgili örnekler, eklemeli bir şekilde oluşan sonsuzun bizi saçma neticelere ulaştıracağını göstermek için verilmiştir.
Bir hotelde “gerçek sonsuz”     (sonsuza giden değil) oda olduğu iddiasını ele alalım. Düşünelim ki bu hotelin sonsuz odaları doludur ve sonsuz müşteri de gelip bizden oda istiyor. Bizim de,” tamam” deyip bütün tek numaralı odaları boşalttığımızı düşünelim. Böylece sonsuz yeni müşteri sonsuz odaya yerleşir. Fakat hotelin odaları hiç artmaz, hotelin doluluk oranı evvelden de sonsuzdur, şimdi de sonsuzdur! 
Diğer taraftan hotelin boş odalarının dolduğu da görülmektedir! Ayrıca hotelin yanına bir hotel yapıp buraya da birilerini yerleştirirsek, hoteldeki insanların sayısının yine de arttığını iddia edemeyiz. (Çünkü sonsuz+ herhangi bir sayı= sonsuz)
Sonsuz kavramının yol açtığı buna benzer birçok paradoksun incelenmesinden anlaşılmaktadır ki, arka arkaya eklemeli bir diziyle “gerçek sonsuza” ulaşılamaz. Zamanın içinde her an, bir diğerini takip etmekte ve zaman böylece tek yönlü olarak ilerlemektedir. Kısacası, her an bir önceki ana eklenerek geçmiş zaman oluştuğuna göre geçmiş zaman da  “gerçek sonsuz” olamaz. Bunu William Lane Craig şöyle özetlemektedir:
Zamana ait olaylar dizisi, arka arkaya eklenmeyle devam eder.
Arka arkaya eklenmeyle oluşan bir dizi “gerçek sonsuz” olamaz.
O halde zamana ait olaylar “gerçek sonsuz” değildir. Bu da zamana ait olayların bir başlangıcı olması gerektiği yani evrenin sonsuz olamayacağı, bir başlangıcı olması gerektiği anlamına gelir.
Zihinsel kurgu ile evrenin gerçeğinin en çok karıştırılmasına sebep olan kavramların başında “sonsuz” bizim hiç durmaksızın, sürekli olarak ilerleyeceğimizi söyler; evrende tamamlanmış sonsuzların varlığını kabul ettiğimizde paradoksların içine düşeriz.
Genelde yanlış anlamalara sebep olan doğal sayı dizisini ele alalım: 0,1,2,3,4…. Bu sayı dizisinin sonsuza gittiğini söylemiyoruz, bu sayı dizisinin 1 artırılmak suretiyle sürekli ilerlediğini söylüyoruz. 
Bu yüzden sayı dizilerinin hiçbiri sonsuzu tamamlamaz, sürekli ilerler, eğer bir yerde bu sayı dizisi duruyorsa zaten “sonsuz” kavramının tanımına aykırıdır; çünkü “ sonu” vardır. O halde evrenin bir başlangıcı vardır.( Caner Taslaman- Evren’den Allah’a. Etkileşim yay. 7. Baskı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.