Hava Durumu

Haksızlık etmeyelim

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2015 06:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2015 06:59
Geçenlerde bir gazetede gördüğüm habere bir hayli sevinmiştim. Gazete haberine göre Türkiye’de son on yılda yabancı öğrenci sayısı 17 kat artarak 3400’den 59000’e yükselmiş. 2015 yılı sonunda bu rakamın 80000’e ulaşması bekleniyor.
Ben bu durumu üç açıdan olumlu buluyorum. Birincisi Türkiye’nin üniversitelerinin tercih edilmiş olmasıdır. İkincisi, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen bu öğrencilerin kendi ülkelerine döndüklerinde Türkiye’ye karşı devam edecek olan ilgileri. Üçüncüsü, dışarıdan artarak gelen bu talebin üniversitelerimizi  kendi aralarında rekabet etmeye sevk edecek ve daha üretken hale getirecektir. Bunların dışında da , hiç şüphesiz fayda ve katkıları olacaktır.
Özellikle Kafkaslar ve Balkanlar’dan Türkiye’de öğrenim görmek için gelmek isteyenlerin sayısı epeyce yüksektir. Türkiye’yi tercih etmelerinin birçok nedenleri var ama en önemli olanı da kendilerini Türkiye’de rahat ve huzurlu görmeleridir. Bütün bunlar bir tarafa Türkiye, her alanda ciddi mesafeler katederken, dünya tarafından da tercih edilme potansiyelini artırıyor. Türkiye’nin ürettikleri dünyanın her tarafında satılıyor. Son yıllarda üniversitelerimizin tercih edilmesinin altında yatan budur. Üniversitelerimizin durumu pek iç açıcı değil diyenler de olacaktır, kimse yeterli olduğunu iddia etmiyor. 
Evet! Aksaklıklar, eksiklikler var ama her geçen zaman daha iyiye bir gidiş var. Bu itibarla kendimize karşı biraz insaflı olmamız gerekir diye düşünüyorum. Kendimizi eleştirelim ama haksızlık etmeyelim. Çark lehimize dönmeye başlamıştır, gerisi zaman ve çaba meselesidir.
Türkiye, uzun yıllar beyin göçü veren bir ülke. Artık buna dur diyebilmeli. Son zamanlarda dışarıdan içeriye ciddi sayıda yetişmiş insanımızın gelmesi, kurumlarda görev alması sevindiricidir. Bu gelişlerin daha da hızlanacağını biliyor ve bekliyoruz. 
Çünkü Türkiye, her geçen yıl teknolojisini artırmakta, teknoloji ağırlıklı üretim yapmanın kaçınılmaz olduğunu yakından görmektedir. Bu nedenle öncelikle üniversitelerimize ciddi iş düşmektedir. Üniversitelerimiz de bütün bunların farkında olduğuna göre geriye  sadece çalışmak, ama disiplinli çalışmaya kalıyor. Üniversitelere yabancı öğrenci talebi arttıkça, buna paralel olarak üniversitelerde kalite artacaktır. Ortaöğretim üniversitelere nasıl öğrenci yetiştiriyor sorusuna da cevabı siz verin.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.