Hava Durumu

HSYK seçimleri ve Türkiye’de hukuk

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2014 08:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2014 08:22
Türkiye’de hukuk her daim bağımsız olabilme potansiyeline sahipti ama tarafsız hiç olamamıştır. Son yapılan HSYK seçimleri beraberinde neler getirecek bekleyip göreceğiz. Bağımsızlık dışarıdan gelen müdahalelerle kaybedilir ama tarafsızlık, kendi inisiyatifinizle var veya yok olur.
Hukuk uygulamaları yönünden Türkiye, geçmişi hiç de parlak olmayan bir ülke konumunda. Darbelerin yarattığı her baskı, özgürlüklerin önüne çekilen her set bir şekilde “hukuk” la desteklenmiştir. Siyaset kurumu yine “hukuk” yoluyla terbiye edilmiştir. Diğer bir ifadeyle siyaset dışı güçler, siyaseti hukuk yoluyla dizayn etmişlerdir. Bu nedenle hukuka güven kaybolmuştur.
Bir hukuk adamı için bağımsızlık ne derece önemli ve kıymetli ise tarafsızlık da o derce önemli ve kıymetlidir. Diğer bir ifadeyle hukuk insanı hem bağımsız hem tarafsız olmalıdır. Toplumun huzuru ve güveni hukuk kurumuna güvenle çok yakından ilgilidir.
Gerçekleşen HSYK seçimleri umulur ki toplumun arzu ettiği tarafsız ve bağımsız bir hukuk anlayışını ülkeye hakim kılar. Güce, ideolojiye, imama bağlı bir hukuk insanı ne bağımsızdır ne de tarafsızdır. Hukuk insanı sadece hukuka bağlıdır ki, bunun başını evrensellik çeker. Adalet ancak böyle sağlanır.
Ben Türkiye’nin geleceğinden umutluyum. Bu umudumu hiçbir zaman yitirmedim. Ne darbeler döneminde, ne kaos dönemlerinde hiçbir şekilde Türkiye’nin parlak geleceğinden ümitsiz olmadım. Türkiye kadim bir medeniyetin mirasçısı ve kalesidir. 
Güçlü kurumları, derin hafızası vardır. Çok badireler atlatmıştır ve her badireden güçlenerek çıkmıştır. Mirasçısı olduğumuz medeniyetin en başat değeri adaletti. Bu millet adaletin kıymetini ve değerini bilir.
Tekrar HSYK seçimlerine dönecek olursak, HSYK seçimleri sonuç itibariyle toplumu bir nebze rahatlatmıştır. Ama işin doğrusu yeni bir anayasayla HSYK dahil, bütün kurumları yeniden düzenlemek olmalıdır. Yargıç, savcı ve savunma (Avukat) gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi yen-iden ele alınmalı ve ona göre düzenleme yapılmalıdır. HSYK’nın yapısı de değişmelidir. 
Türkiye’nin yeni bir anayasaya her zaman olduğundan daha fazla ihtiyacı vardır. Önümüzdeki seçimlerin odak noktası bu olmalıdır. Bana göre , ona göre anayasa değil hepimize ve geleceğimize uygun bir anayasa… 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.