Hava Durumu

Hükmün dört atlısı

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2015 07:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2015 07:24
İçgüdü/heva,hayat-vehim/zan, hastalık ve duygu seline karşı doğru karar vererek sığındığımız hekim, hâkim, hakim ve hakemin hayatımızdaki hayati yerleri:
1- Hekim: Vücudun maruz kaldığı hastalıkları teşhis ve tedavi ederek daha uzun süre hayatta kalmamızı ve sağlığımıza tekrar kavuşmamızı sağlayan, can kurtaran, menfaat gözetmeyen, babacan insanlar.
2-Hâkim: Kızgınlık, cehalet, içgüdü, tuğyan(taşkınlık-azgınlık) ve haddi aşarak işlenen cinayet ve zulümleri cezalandıran; gasp, iftira, tecavüze uğramışların hakkını alan, haklıya hakkını, haksıza ise cezasını veren adalet güvencemiz.
3- Hakim: Hayal, vehim, zan ve duygu selleri içinden vicdanı ve derin düşüncesiyle hakikati çıkaran adam. Varlığın ve insanın, ruh doktoru kişi. Allah’ın kelamını doğru yorumlayan ve O’nun Tevrat’ta ve Kur’an’da  peygamberlerinin varisi olarak “âlim” dediği ve araştırma alanları âlem, ahlak, Allah ve ahret olan kişi. Yalaka olan teoloğun, çocuk ruhlu mistiğin  ve sözde objektif gerçekte ise şaytani istikbar (kibir) ve istiğnanın temsili olan filozofun karşıtı olarak insana va Tanrı’ya karşı ahlaklı ve mümin olan; özü,ameli ve sözü birbirini bütünleyen düşünür.
4- Hakem: Önceleri kadıya/hukuka (mahkemeye- hakime) intikal etmeden, küçük çaplı anlaşmazlıkların çözümü (halli) için sivil olarak çevrede sağduyusu ve vicdanına güvenilen kişi. Günümüzde ise oyunlarda, müsabakalarda oyunun kurallara uygun olmasını denetleyen ve kural dışılığa ceza veren kişi.  
Bu dört insan grubu, hayatımızın sigortalarıdır; vicdanın temsilcileridir. Bu insanlar tuz mesabesindedirler. Bunlarsız hayat çok zorlaşır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.