Hava Durumu

İkinci Dünya Savaşı

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2015 07:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2015 07:28
Churchill ve İnönü arasında iki önemli görüşme yapılmıştı. Adana ve Mısır Konferansları.1943’ün Ocak ayındaki görüşmelerin tamamlanmasından sonra yayınlanan bildiride, İngiltere’nin Türkiye’ye anlayış gösterdiği, Avrupa’daki durumun, özellikle de Türkiye’nin ilgilendiği bölgelerdeki gelişmelerin incelendiği ve İngiltere ile Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’nin savunmasına nasıl yardım edebilecekleri konusunda mutabakat sağlandığı açıklandı. 
Ayrıca savaş sonrası sorunlarının da tartışılarak her konuda görüş birliğine varıldığı söylendi. Türkiye, bir Alman saldırısından hala çekinmekteydi.
Gazetelere sansür geldi
Türkiye üzerinde savaşa girme baskılarının yoğunlaştığı görüşmeler ise Kahire Konferansı sırasında yaşandı. 1943’ün 4 Aralık’ında başlayan konferansa Türkiye Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, İngiltere Başbakanı Churchill, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Roosevelt ve yanlarındaki dışişleri bakanlar katıldılar.
Konferansta Türkiye’den özellikle, Almanya’ya yakıt sağlayan Romanya’daki petrol kuyularını bombalayacak İngiliz uçaklarına Batı Anadolu’dan kalkış izni vermesi istenmişti.
İnönü ise bu isteklerin Almanları kızdıracağını ve Türkiye’ye saldırmalarına yol açacağını öne sürüyor, konferans boyunca çeşitli bahanelerle savaşa girmemek için elinden geleni yapılyordu.
Girmediğimiz savaş süresince birtakım asker kayıplarının meydana geldiği söylentileri kulaktan kulağa dolaşıyor, ancak ne kadar askerin öldüğü bilinmiyor ve bu konuda resmi bir açıklama yapımlı-yordu. Hatta halk arasında Türkiye’nin asker kaybının 100 bini bulduğu söyleniyordu. 
Bu çok yüksek bir rakamdı, fakat resmi bir açıklama yapılmadığı için sadece kulaktan kulağa fısıldanıyordu. Bu 1950’ye kadar böyle sürdü.1950’de iktidar değişince göreve gelen Demokrat Parti milletvekillerinden Emekli General Ali İhsan Sabis söylentileri Meclis’in gündemine taşımıştı.
Meclise karşılıklı önergeler verildi. Sabis Paşa  savaş sırasında 100 bin asker kaybettiğimizin  doğru olup olmadığını meclis kürsüsünden soruyordu. Kendilerine haksızlık yapıldığını düşünen CHP Milletvekili Hüsamettin Tugaç ise, bir soru önergesi vererek Savunma Bakanı Hulusi Köymen’den  İkinci Dünya Savaşı’ndaki asker kaybımızın gerçek rakamlarını istedi.
Köymen, artan baskılar üzerine Meclis’in 6 Nisan 1951’deki oturumunda şehitlerimizle ilgili resmi rakamları açıkladı ve ertesi gün bütün gazeteler konuyu gündeme taşıdılar.
7 Nisan 1951’de Vatan Gazetesi” Harp sırasında ihmal yüzünden ölenler” başlığı ile sunduğu haberi “Savunma Bakanı beş senede 22 bin 663 kişinin(askerin) öldüğünü söyledi” alt başlığı ile duyurmuştu. Daha evvel sansür yüzünden gazeteler bunları yazamamıştı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.