Hava Durumu

İngiltere- AB ilişkileri ve Brexit

Yazının Giriş Tarihi: 27.06.2016 06:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.06.2016 06:49
İngiltere Avrupa Birliği içerisinde hiçbir zaman Almanya ve Fransa gibi güçlü bağlara sahip olmadı. Avrupa’nın çelik birliğine - Avrupa Topluluğu’na hiç yanaşmadı, Avrupa Birliği’ne de ne uzak ne de yakın duruyordu.
İngiltere her zaman kuzeniyle (ABD) beraber hareket etmiştir ve eder. İkinci Dünya Savaşı’nda İngiltere’de bulunan DeGaulle’e Churchill şunu diyor: “İngiltere, her zaman ve her yerde okyanus ötesi ülkeyle birlikte hareket edecektir.” DeGaulle ülkesine dönüp milli kahraman olduktan sonra dahi İngiltere’nin Avrupa ilişkilerine sıcak bakmadı, İngiltere’yi Avrupa’nın işlerinden hep uzak tutmaya çalıştı.
İngiltere birlik içinde askeri gücü en yüksek olan ülkedir. Mısır ordusunu eğitir ve donatır. Mısır ordusuna yıllık ortalama 20 milyar dolarlık silahı İngiliz firmaları sağlar. Diğer yönden İngiltere, AB sisteminin ekonomik açıdan en liberal ülkelerinden biri. Referandum kararıyla AB’den çıkan İngiltere’nin, birlikten gerçekten çıkıp çıkmayacağı zamana bağlı olacaktır. Referandum bağlayıcı değil, Parlamento kararı da gerekiyor. Diğer taraftan Birleşik Krallık’ın dağılma tehlikesi var. İskoçya ve İrlanda AB içinde kalmak istiyorlar, bu gerekçeyle de Birleşik Krallık’tan ayrılmak isteyecekler. Yani karmaşık bir durum var.
Bu süreci okuyabilmek sonuçları hakkında bir karara varabilmek zor. Aktörü İngiltere’nin olduğu her gelişme gizemlidir. Şöyle söylenir; ‘ABD’yi yöneten İngiltere’dir, İngiltere’yi yöneten Yahudilerdir’. Osmanlı İngiliz siyasetinden çok çekmiştir. İngilizler de şunu derler ‘Türkiye solarsa sulayın, uzarsa budayın.’ Şimdi kendisi mi budanacak?     
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.