Hava Durumu

İnternet çağı nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 30.11.2015 07:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.11.2015 07:40
Birinci Dünya Savaşı, (1914-1918)İkinci Dünya Savaşı (1939-1945) Üçüncü Dünya Savaşı, namı diğer soğuk savaş(1945-1990) Dördüncü Dünya Savaşı( 11Eylül 2001).
Bu savaşın sailahları sadece ateş kusan makineler olmayacak. Ülkelerin paraları, altın stokları ile mali analistler, genetik ve biyomühendisler, bilgisayar hacker’ları cephenin en önünde yer alacaktır. Adına “internet çağı” denen bir dönemi yaşıyoruz. Bu aynı zamanda bilgi ekonomisi adını verebileceğimiz 3. Sanayi devriminin; iletişimde “çevrimiçi internet” enerjide “çevrimiçi internet enerjisi” döneminin de somut belirtisidir. Küresel para oyunları ve psiko-siber savaş için zaman ve mekan algısını değiştiren siber alem internet…
İnternet, ABD’de 1960’lı yılların başlarında ilk temelleri atılan ancak ilk defa 1969 yılında Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles’ta (UCLA) hayata geçirilen bir projedir. Ancak internetin günlük hayata girmesi ve yaygınlaşması 1980’li yılları bulur. İnternet öyle bir hızla yayılmıştır ki insanoğlunun zaman ve mekan algısını değiştirmiştir. Temel yapısıyla internet, bir iletişim teknolojisidir.
İnternet şu beş hususta çok büyük değişikliğe sebep olmuştur.1) Ülke sınırlarını ortadan kaldırmıştır. 2)Haber ve basın sektörünü değiştirmiştir. 3) Finans sektörü ve ticari ilişkileri değiştirmiştir. 4)Milli ve milletlerarası siyaseti etkilemekte ve dönüştürmektedir. 5) Milli güvenlik ve istihbarat kavramını değiştirmiştir.
İnternet, adına siber zorbalık veya siber saldırı denilen kişilere, şirketlere, devlet kurumlarına zarar verici bir SAVAŞ sisteminin de temelini oluşturmaktadır. Para/finans kısaca ekonomi güvenlik/ milli güvenlik meselesi her geçen gün daha çok tartışılmakta ama özellikle başta ABD olmak üzere hacker’lar üzerinden “tavşana kaç tazıya tut” modeli pek çok ülke tarafından yürütülen politika olmaya devam ediyor.
George Orwel’in ilk kez 1949’da yayınlanan meşhur romanı 1984’te Büyük Birader mecazi tiplemesinde bir ferdin hayatının en özel yanlarının bile denetlenip yönetildiği bir toplumun, Oceania’nın baskıcı bir resmini çizer. Oceania toplumundaki ocuonim güç, sert bakışları olan portresi ülkenin bir ucundan diğer bir ucuna kadar(şimdi dünyanın) “Büyük Birader seni gözetliyor” başlıklı posterlerde yer alan Büyük Birader tarafından temsil edilir. Bu uzun bir hikaye ve büyük bir oyun.
Geniş bilgi için: Para Oyunları- Ramazan Kurtoğlu- Asikiyap yay.     
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.