Hava Durumu

Kadim Bursa şehrinin önemli bir eksiği

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2014 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2014 07:54
Ne anun gibi var kûh-i felek-çehr/ Ne Bursa gibi gök altında bir şehr. Diyor Lâmi Çelebi. “ Osmanlı Tarihinin Dibâcesi” kabul edilen bu şehri Nâzukî ne güzel ifade ediyor:
Gerçi dirsüz dehr içinde yokdur İstanbulumuz/ Dursun İstanbulunuz Bursa bizüm makbûlumuz.
İlim, kültür ve sanat hayatımız dikkatle incelendiğinde, Bursa’nın ayrı bir yeri ve özel bir önemi olduğu çok açıktır. Özellikle Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı XIV. ve XV. yüzyıllar içinde Bursa, ilim ve kültür faaliyetleriyle başta gelen bir merkez konumundaydı. Nitekim, Osmanlıların ilk devirlerinden itibaren neresi devlet merkezi olmuşsa; orasının kültür hareketlerinde daima önde bulunduğu görülmekte ve bu durumun sonraki yüzyıllarda aynı şekilde devam ettiği bilinmektedir. 
Geçmişin önemli bir tarih, kültür, medeniyet, ticaret şehri  Bursa bugün geçmişten gelen kimi değerlerini muhafaza ederken diğer taraftan çağın gerekli kıldığı yeni çehrelere kucak açmak durumunda kalmıştır. Bursa tarih ve medeniyet vasıflarını korurken diğer taraftan sanayi şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Sonuç itibariyle tarih, medeniyet ve kültür bir arada olabilir.
Bursa’nın ruhu tarihinden, tarihi mekanlarından, tarihi şahsiyetlerinden gelir. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi İlçe Belediye Başkanlığı döneminde bunun farkında olarak bu şehrin tarihi mekanlarını ayağa kaldırmış, Büykşehir’e seçilince çalışmalarına hiç ara vermeyerek birçok tarihi mekanı meydana çıkarmış, yeniden aslına uygun olarak inşa etmiş kimini de restore etmiştir. Bursa tarihi mekanlar itibariyle eski ihtişamına dönmüştür. Buraya kadar yapılana Bursalılar olarak müteşekkiriz. Şimdi yeni bir yönelişe ihtiyaç var o da şudur:
Tarih, kültür, sanat ve bilim şehri Bursa’da  ilim, sanat ve kültür faaliyetlerinin yapılabileceği geniş ve tarihi bir mekana ihtiyaç var. Bir dostum,” param olsa Fidan Han’ı satın alır orayı mükemmel bir ilim, sanat ve kültür merkezi yaparım” demişti. Ben cevaben ben de yaparım dedim. Fidan Han böyle bir merkez için bulunmaz bir yer. Bursa’nın kültür, sanat, ilim alanında merkezi olur. Nasıl mı? Bugün bize ayrılan yerimiz bitti, yarın devam edelim. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.