Hava Durumu

Kıssadan hisse bilim ve ilim

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2015 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2015 08:24
Bilim ve ilim zıt kavramlardır. Descardes’in “ tabiatın efendileri ve hakimleri olacağız” sözünde kristalize olan bilim, hakikati teslim alma çabasıdır. İlim ise hakikate teslim olma çabası…
Bilim arttıkça insan “azalır.”Bilim arttıkça insan alçalır…. İlim arttıkça insan çoğalır. İlim arttıkça acizliğinin farkına varır insan. Acizliğinin farkına varması, yücelmesinin şartıdır.
Albert Einstein: Bilimle ciddi bir şekilde uğraşan herkes, doğanın kanunlarının insanoğlundan üstün ve karşısında tüm alçakgönüllülüğümüzle saygı duymamız gereken yüce bir gücün varlığının tezahürü olduğuna inanır, derken;
Entony Flew: Tanrı’nın varlığına bir kanıt için bilim yalnız başına deliller sunamaz. Doğanın kanunları, teolojik yapısıyla yaşam ve evrenin varoluşu hem kendi varlığını hem de dünyanın varlığını açıklayan bir aklın ışığında açıklanabilir. İlahi varlığın keşfedilmesi deneyler ve 
denklemlerle değil, bunların ortaya koydukları yapıların anlaşılmasıyla gerçekleşir.
Galileo:
“Matematik, Tanrı’nın evreni yazdığı dildir.” Galileo, Tanrı tarafından yaratılan evrenin, Tanrı’nın doğal bir kitabı olduğunu vurguluyordu.
Hırs: Nedir hırs dediğin? Gayretten azimden farkı ne sence? Hırslı genç emin bir şekilde cevaplıyor: “Sadece kendi başarını değil, aynı kulvarda koştuklarının da başarısız olmasını istemek.”
Sağlık ve hayal: Sağlık güzel şey! Fakat inançlı insanlar bile yaşamın özü”nün sağlık olduğunu sanmaya başladılar ya, ona yanarım!
Hayallerin varsa, hayal kırıklıkların da olacak! Hiç hayal kırıklığı yaşamadığını iddia ediyorsan, bu şanslı biri olduğunu göstermez, hesaba kitaba dayanan projelerini hayal sandığını gösterir.
Hakikat: Şurası açıktır ki, hiç kimse kendi çabası ile hakikate ulaşamaz. Tek tek filozoflardan hiçbiri hakikatin bütününe erişememiştir. Ancak kendini bilen evreni de bilir.
Kin-Nefret: Kin ve nefretle beslenen hissiyatın ürettiği ön yargının sınırı olmaz. 
Müzik: Müzik hem sanat, hem sayı bilimidir.
Kitap: Kitaplar akıllı kişilerin bahçeleridir. Bir kütüphanesi ve bir bahçesi olanın ihtiyaç duyacağı şeyler yok denecek kadar azdır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.