Hava Durumu

Koalisyon sadece bir mecburiyettir

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2015 06:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2015 06:51
Bu yazıyı yazmaya çalışırken Başbakan Davutoğlu ve Bahçeli koalisyon müzakeresi için bir araya gelmek için son hazırlıklarını yapıyordu. Müzakerenin sonucu nasıl olur onu bilemem ama bu müzakereden  koalisyonun çıkması çok zor görünüyor. MHP AK Parti’yi CHP ve HDP ortaklığına itmek istiyor, bunun dışında hiçbir görüşü yok.
Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur diye bir söz vardır. Bahçeli 7 Haziran akşamı koalisyonun önünü  kesmişti.
O günden bu yana değişen bir şey yok. Benim esas takıldığım, bu ülkenin koalisyonlardan bunca kan kaybetmesine rağmen hala koalisyona güzellemeler yapan akademisyenlerdir. İstanbul sermayesinin, paralel yapının, bazı mihrakların koalisyon istemeleri anlaşılır bir durum. Onların derdi kendi çıkarlarıdır.
AK Parti CHP koalisyonunun kurulamayışına en çok üzülen bu çıkar gruplarıdır. O halde bu koalisyonun kurulamamış olması Türkiye’nin hayrına olmuştur demek doğru bir tespit olur. 
Bu mihraklar koalisyonu aynı zamanda siyasi olgunluk aşaması olarak değerlendirmeye gayret ediyorlar. Bir kere koalisyon olgunluk değildir. Çünkü koalisyon ne işbirliğidir, ne de uzlaşma! Koalisyon herhalde sadece bir mecburiyettir. İtalya koalisyonların zararını kaldıramaz hale geldi ve seçim sisteminde bir değişiklik yaparak koalisyonun önünü kesti. 
Türkiye, en az İtalya kadar koalisyonların zararını gören bir ülke ve buna rağmen hala koalisyon güzellemeleri yapılıyorsa burada bir aldatmaca vardır, hiç kimsenin şüphesi olmasın.
Demokratik bir ülkede partiler açık açık iktidarı paylaşma hedefiyle seçimlere girmezler. Demokrasilerde partiler iktidar olmak için siyaset yaparlar.
Yakın tarihimizi iyi hatırlayalım… Türkiye ne zaman koalisyon dönemlerine girdiyse, ne zaman koalisyonlarla yönetildiyse, ağır ekonomik krizler, aleni veya örtülü darbeler yaşamış, çürüme, yolsuzluk had safhaya ulaşmış, bankalar batırılmış, dış dünyaya kapanmıştır. Toplumun yöneticiye inancı bitmiş, kamu yönetimi ciddi zaaflara uğramıştır.
AK Parti CHP koalisyonu neden kurulamadı sorusuna gelince herkesin kendine göre bir cevabı olabilir. Her şeyden önce AK Parti CHP koalisyonu “vizyoner” değil, “misyoner” temelde anlamlı olabileceği görüşü hakimdi. Yapılan görüşmeler gösterdi ki bu dahi olamıyor.
İşin doğrusu muhalefet partileri koalisyonun yolunu 7 Haziran akşamı ve 8 Haziran günü kapattılar. Bunun arkasında hangi mihraklar vardı da böyle oldu. O da ayrı bir merak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.