Hava Durumu

Komşudaki seçimin yankıları

Yazının Giriş Tarihi: 29.01.2015 07:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.01.2015 07:33
Yunanistan’daki seçimlerin sonucunda Syriza iktidar oldu. 159 milletvekili kazanan Sriza kendini radikal sol olarak tanımlıyor. Tek başına iktidar için 159 milletvekili yetmediği için aşırı sağ partiyle koalisyon hükümetini kurdular.
Yunanistan birkaç yıldır ağır ekonomik şartların altında kemer sıkıyor. Bir taraftan gelirler düşerken diğer taraftan işsizlik artıyor. Her iki gençten biri işsiz durumda. Ayrıca asgari ücret 750 Euro iken kemer sıkma politikaları sonucunda 450 Euro’ya geriletildi. Dolayısıyla son beş yıldır iktidardaki partiler kan kaybederken Syriza, oylarını beş yılda sekiz kat büyütmüş oldu ve iktidar koltuğuna oturdu. 
Yunanistan, sanayii, fabrikaları olan bir ülke değil. Yunanistan ekonomisi daha çok ticaretle ayakta duruyor ayrıca, turizm geliri ülkenin en önemli gelir kaynağını teşkil ediyor. Bu haldeki Yunanistan’ın toplam borcu 316 milyar euro’dur. Bir de silinen borçları vardır ki yaklaşık olarak bu borcun yarısı civarındadır.
 Syriza’nın seçimleri kazanması en çok Almanya’yı telaşlandırmış olmalı. Zira en çok alacaklı olan ülke Almanya’dır. Yeni Başbakan Çipras, iktaidara geldiklerinde yeni bir ekonomik yapılanmaya gideceklerini seçim vaatleri içinde dile getirmişti. Çipras, Avrupa Birliği ülkelerinden yeni kaynak talebinde bulunurken, borçlarının uzun vadeye yayılmasını da isteyeceklerini yine seçim vaatleri içinde halkına duyurmuştu. 
Syriza’nın almış olduğu % 36 oy, ülkeyi idare eden eski partilere karşı bir tepki oyu olarak okunabilir. Ama Syriza başarılı olursa bu oylar kendi oyu olur. Syriza için dez avantaj, Yunan halkının kendisinden yüksek beklenti içinde olmasını söyleyebiliriz. Ayrıca başta IMF olmak üzere AB ülkeleri Çipras’ın taleplerini ne derece karşılayacakları / karşılamayacakları da önemlidir. Talepler karşılanmazsa Yunanistan Euro’dan çıkıp kendi parası Drahmiye geçebilir ki bu durum AB için yeni bir tartışmaya yol açar.
Yunanistan bu seçimlerle birlikte ülkeyi uzun yıllar idare eden kökleşmiş siyasi partileri bir daha geri dönmemek üzere tarihin içine atıverdi. Çipras seçim zaferinden sonra yaptığı konuşmada: Yunanistan’daki elit, oligarşik ve anti-demokratik güçler kaybetti” dedi.  CHP’nin Yunanistan’daki muadili PASOK her girdiği seçimde eriyerek oylarını %4.6 ya kadar geriletti. Papandreu’nun 92 yıllık siyaseti son buldu. 
Eğer Syriza başarılı olursa, bu dünya için de yeni bir durum yaratacak.    
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.