Hava Durumu

Mavi kelebekler

Yazının Giriş Tarihi: 14.07.2015 07:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.07.2015 07:24
Srebrenitsa soykırımında on binlerce insan hayatını kaybetti. Aradan yirmi yıl geçmesine rağmen halen yeni kurbanlar tespit ediliyor.
Srebrenitsa: Batı medeniyeti ve BM’nin tarihin çöplüğüne gömdüğü şehir. Bize üstün olarak yutturulan Batı medeniyetinin bunun gibi nice katliamları var. Birleşmiş Milletler tarafından Güvenli Bölge ilan edilen Srebrenitsa’da 11 Temmuz 1995’te binlerce insan, BM’nin ve tüm dünyanın gözü önünde Sırplar tarafından katledildi ve yaşadığı yerleri terke zorlandı. Üstelik Sırp askerlerin konvoyunun benzini Hollandalı askerler tarafından karşılanmıştı. Geriye insanlık tarihinin en büyük utanç tablolarından biri kaldı. 
 İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık suçu Srebrenitsa soykırımıdır. Peki, dünyadan bu konuyla ilgili bir haber var mı? Yok. Olacak mı? Hayır. Boşnaklar bundan önce de o topraklarda zulme uğradı. Avusturya işgalinde mallarına el kondu. Her türlü adaletsizliğe maruz bırakıldılar. 
Sonra, birinci ve ikinci dünya savaşları… Boşnaklar yine katledildiler. Ama Srebrenitsa olayları bunların hiçbirine benzemez, çünkü bu bir soy-kırımdı. Avrupa’nın içinde yer aldığı, Avrupa’da bir soykırım.
Avrupa’nın Balkanları Müslüman nüfustan arındırma plan ve çalışmaları eskiye dayanır. Maalesef bu konularda yeterli çalışmalar yapılmamıştır. Bizim Avrupa hayranlığımız Avrupa  ve kendi tarihimizi bilmememizden kaynaklanıyor. Bu hususta yeni arşiv araştırmalarının yapılması gerektiğini söylemeliyim. Bilgi ve bilince ciddi ihtiyacımız var.
Mavi kelebekler, mezarlarda görülür. Mezarlarda açan ölüm çiçekleri ile beslenir. Bu kelebekler Bosna savaşının ve Boşnak halkının acılarının simgesi haline geldi. Sırplar 1992 ve 1995 yılları arası Bosna savaşı sırasında toplu katliamlar düzenlemiş ve Boşnak cesetleri kimsenin bulamaması için derin mezarlara gömülmüş.
Sırpların savaş sırasında katlettiği Müslümanların cesetlerinin bulunduğu toplu mezarlar yıllar sonra , Bosnalıların mavi kelebekleri takip etmesiyle bulundu. Kelebekler tek bir çiçeğin üzerine konuyordu ve o çiçek sadece Bosna’daki toplu mezarların üzerinde çıkıyordu. Bu çiçeklerin adına ölüm çiçekleri deniyordu. Mavi kelebekler takip edilerek 300’e yakın toplu mezar bulundu.
 Batı medeniyetini gelişen ve gelişmekte olan bütün bu olaylar ışığında bir daha gözden geçirip okuyalım diyeceğim ama geç kaldık diye düşünüyorum…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.