Hava Durumu

Melekler ağladı

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2015 09:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2015 09:00
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için yaptığı konuşmada; “ masum ve pak kardeşimiz Özgecan’ın zalim ve gaddar bir kültür tarafından yok edilmesi karşısında melekler ağladı” diyordu.
Hayatının baharında bir insanın yaşamdan koparılması bütün Türkiye’yi hüzne boğdu. Suçların en adisi olan böyle bir suçu ancak insanoğlunun en adi bir ferdi işler.
Şimdi soru şu: Bu adi suçu işlediğini itiraf eden bu adi insanın cezası ne olmalıdır? Bir kere ortada bir mevzuat var ve bu mevzuata göre bu adi insanın cezası müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapistir. Bu cezanın cezaevindeki yatarı çoğu kere ömür boyu olabilmiyor.
 Böylesi hunharca işlenen cinayetleri toplum olarak nefretle kınıyoruz çünkü üzmüştür bizi. Ama asıl yangın, asıl üzüntü aile ocağına düşmüştür. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Geride kalan anne ve babaya, kardeşlere sabır dilemekten öte bir şey yapamıyoruz. Onların hislerini, ruh hallerini hiçbir zaman anlayamayız da.
 Bu gibi vahşi cinayetlerin ardından herkes meseleye katile verilecek ceza üzerinden yaklaşır. Cinayeti tel’in yürüyüşlerinde “ idam istiyoruz “ yazılı dövizler  bunu bir kez daha  gösterdi. Toplum psikolojisi açısından doğru bir talep ve anlamlı bir talep. 
Bu gibi suçlara idam cezası verilmesi suç oranlarında bir düşüklüğe sebep olabilir. Mesela cinsel taciz, ırza geçişlerde hadımlık cezası da olabilir. Ama cinsel tacizle birlikte (Özgecan’da olduğu gibi) öldürme fiili işlenmişse burada verilmesi gereken ceza, hem kamu vicdanını rahatlatmalı, diğer taraftan suçun işlenmesinde caydırıcı olmalıdır.
Cinsel tacize hadım etme cezası verilebilir ve doğru bir cezalandırma olur diye düşünüyorum. Ama cinsel taciz deyince birden çok şeyle karşı karşıya kalırız. Bu gibi hususları konunun uzmanları tartışmalıdır. Kadına şiddet, çocuğa şidde , cinsel taciz toplumları derinden yaralayan şeylerdir. Bunlara verilmesi gereken cezalarda caydırıcılık göz ardı edilmemelidir.
Sonuç olarak şunu söylemek isterim: Özgecan örneğinde olduğu gibi bu nev’i suçlara verilecek cezayı mağdur olan anne baba tespit etmelidir. Yani kısas. Bence en adil olan ceza budur. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.