Hava Durumu

Nasıl bir koalisyon olmalı?

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2015 07:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2015 07:29
Hafta içinde Meclis Başkanı seçilecek ve Cumhurbaşkanı koalisyon kurma çalışmaları için görevlendirmeyi yapacak. Önce şunu söylemeliyim; ben şahsen hiçbir koalisyonun fayda sağlayacağına inanmıyorum. Bu anlamda kim kiminle yan yana gelecek, kim hangi bakanlıkları alacak gibi ülkenin zerre kadar menfaatine olmayacak koalisyonlar bir yerlerde birileri kadar övülüyorsa bilin ki orada topluma, ülkeye kurulmuş bir tuzak var.
Türkiye geçmişte koalisyon dönemlerini yaşadı ve bu konuda deneyime sahiptir. Gençler bilmezler ama orta yaş grubu bilir lakin onlara da hatırlatmak lazım unutmuş olabilirler koalisyonlu günlerin dayanılmaz hafifliğini.
7 Haziran seçimlerinin sonucu hiçbir partiye tek başına hükümet kurma çoğunluğunu vermedi. Ama muhalefet partilerinin toplam milletvekili sayısı hükümet kurmaya yetiyorsa da muhalefet partileri yan yana gelmiyor. AK Parti’yi iktidardan indirinceye kadar beraber oldular, görevlerini ifa ettiler. Bundan sonrası ince hesapların başladığı, kendi siyasi geleceklerinin önem kazandığı yeni bir dönem olacak onlar için.
Türkiye, çevresi ateş çemberine dönmüş, olayların birbirini takip ettiği ve her seferinde Türkiye’yi hedefe koymaya çalışan bunca saldırıya koalisyon hükümetleriyle yeterince cevap veremez. Bu işin ilk ayağı… İkinci ayağında da idari yapının yeniden bozulması var. Şu anda AK Parti dışındaki partilerin koalisyondan anladıkları koalisyon ortağı olarak kaç bakanlığın başında olacaklarıdır. Muhalefet partileri içinde bunun hazırlıklarını yapan birçok parti yöneticisi ve milletvekilleri var. Anlayacağınız bunların derdi kırmızı plakaya sahip olmak. Gerisi teferruat. Böylesi bir anlayışla kurulacak koalisyonda bakanlıklar çoğaltılır, yeni bakanlıkların taşra teşkilatları kurulur bürokrasi köşedeki yerini alır ve uzun süre telafi edilemeyecek durumlar doğar. Bu arada ısrarla AK Parti CHP koalisyonu için bastıran İstanbul sermayesi kendi hesaplarını yaparken bu koalisyonu Türkiye için arzu ettiğini de ısrarla vurgulayacaktır. 
Bakanlıkları artırmadan, yeni anayasanın hazırlanmasını ve hayata geçmesini önceleyen, Türkiye’nin zaman zaman boğuşmak zorunda kaldığı iç meseleleri bertaraf edecek nitelikte bir koalisyon ülke için faydalı olur ancak. Bu çerçevede kurulacak bir koalisyon hükümeti doğru olur ve  ülkenin, toplumun faydasına olur.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.