Hava Durumu

Ortadoğu’da Fars ateşi

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2016 07:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2016 07:34
Irak işgali sonrasında bölgeyi sadece haritadan tanıyan ABD, Baas rejimi ile mücadele edeyim derken Sünnilerle karşı karşıya geldi ve tabiri caizse afalladı.
Saddam Hüseyin, İran ve Suudi Arabistan’ın ortak düşmanı ve tehdidiydi. Saddam Hüseyin ortadan kaldırılınca bölgede bir güç boşluğu oluştu. Oluşan bu boşluk, tarihte pek yan yana gelmeyecek olan oyuncuları ortak çıkar ve güvenlik etrafında yan yana getirdi.
ABD, Irak’ı işgalinden sonra sahayı İran’a bıraktı. Suudi Arabistan’ın eski Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud 2014’te ABD’yi Irak’ı altın tepside İran’a hediye etmekle suçladı. İran her zamanki güçlü propagandasıyla antisemitist, anti Amerikancı söylemlerle İslam ve Arap coğrafyasının sempatisini kazanmaya çalışıyordu ve bir yere kadar da başarılı olmuştu.
İran bölgedeki etkinliğini artırmakta sınır tanımıyor, her yolu mubah sayıyordu. ABD sessiz kalıp bekle gör politikasını takip ediyordu. Suudi Arabistan nüfusunun yüzde 18’ini Şiiler oluşturuyor ve bunların neredeyse tamamı Irak sınırına yakın el-Hassa bölgesinde yaşıyor.
2006’da ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesini( BOP) devreye sokuyoruz demesiyle birlikte Suudi Arabistan İran’ı kendi üzerlerine salınmış gibi hissetti. Suudi Arabistan Arap Şiilerin hak talep etmesiyle İran’ın siyasetini bölgede değersizleştirme ve itibarsızlaştırmanın yollarını aradı. Önce Şii hilalini kırmaya çalıştı ve Irak Kürt yönetimi ve Türkiye ile diplomatik ilişkilerini hızlandırmaya destek almaya çalıştı.
Suudi Arabistan ve İran arasındaki bu gerginlik bir savaş değil siyasi bir oyun. İran şu ana kadar oyunu gayet iyi oynadı.
ABD’li gazeteci Ali Sawanmardi şunları yazıyor:” İran Irak’a müdahale eder mi? İran Türkiye gibi değil, direkt müdahale metodunu uygulamıyor. Bakın İran PKK ile çok yakın çalışıyor. Şu an Sincar (Şengal) bölgesinde PKK bir kanton kurdu ve İran bu kantona şu anda Irak hükümeti üzerinden  Baasçılar kanalıyla para gönderiyor. 
PKK’nın Türkiye’ye karşı yürüttüğü savaşı da yine İran fonluyor. Kürtler farkında mı bilemem ama İran Kürtleri de bölüyor. Metotları sert güç kullanmadan grupları manipüle etmek. İran her şeyi gizli yapıyor. Şu anda Türkiye’de PKK mı savaşıyor zannediyorsunuz?”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.