Hava Durumu

Özel tüketim günleri

Yazının Giriş Tarihi: 16.02.2015 07:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.02.2015 07:14
Analar günü, babalar günü, sevgililer günü vs. en çok sevdiğimiz, en çok beraber olduğumuz, en çok güvendiğimiz ve en yakın hissettiğimiz insanları senede bir gün hatırlamak olmasa gerek.
Yılbaşı, sevgi ve hatırlama günleri ne bir dini inancın ne bir hatırlamanın sonucu değildir artık birçok toplumda. “Yılbaşı Hırıstiyan âdetidir” dediğimiz Noel’dir. Sevgililer Günü Hıristiyan adetidir demek de tam doğru değildir. Tarihin derinliklerinde 14 Şubat’ın bayram olarak kutlandığını söyleyebiliriz. Roma İmparatorluğu döneminde 14 Şubat bayram günü olarak kutlanmış daha sonra Katolik kilisesi 14 Şubat’ı kendine uyarlamış, Aziz Valentine’i anma günü olarak kutlamıştır. Ortodoks kilisesi ise Aziz Valentine’i anma günü olarak temmuz ayını kabul etmiştir.
Sevgi ve anma günlerine damgayı vuran ne dindir ne de gerçek sevgi. Sevgililer, analar, babalar günü ve buna benzer günler kapitalizmin allayıp, pullayıp önümüze koyduğu ekstradan tüketim günleridir. Hiç kimse bu günlerin anlamlarını başka yerlerde aramasın.

Semt pazarları 

Kapalı semt pazarlarını ilk defa 1984 yılında Balkan ülkelerinde görmüş çok beğenmiştim. Gayet derli toplu, güneşten, yağmurdan, kardan fırtınadan etkilenmeden alışveriş yapmanın rahatlığını yaşıyorsunuz. Bağırma yok çağırma yok. Bir mabet kadar sessiz denebilir. Kimi yerlerde haftanın iki üç günü açık olanlar var kimi yerlerde haftanın yedi günü açık olanlar. Müşteriler neredeyse pazarda tezgâhı olanların tamamını tanıyor. Pazar alanının genişleme şansı hiç yok. Pazaryerinde tezgâhı olanların çoğu üreticiler. Pazaryerinden tezgâh edinmenin önceliği üreticiye tanınmış. Bu da mallarda ayrı bir kaliteyi getirmiş beraberinde. Ayrıca güven ve samimiyeti.
Osmangazi Belediyesi kapalı pazaryerini ciddiye alıyor. İlçeye kazandırdığı kapalı pazaryerleri ilçe halkı tarafından beğeni kazanıyor. Başkan Mustafa Dündar, Pazar pazarı olarak bilinen Bursa’nın en uzun pazaryerini kapalı bir alana taşımak istiyor. Fevkalade isabetli bir karar. Başkan Dündar, bu kararını ne kadar çabuk hayata geçirirse çevreye sağlayacağı fayda o derece kıymetli olur. Diğer ilçelerin de kapalı pazaryerleri konusunda duyarlı olmalarını öneririm. Bunun faydasını çok görürler. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.