Hava Durumu

Panama patlaması

Yazının Giriş Tarihi: 07.04.2016 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 08:16
32 trilyon dolarlık finansal varlıktan yılda 1.6 trilyon dolar aklanıyor. İngiliz emeklilik fonları bile offshore’da. Virgin’de 113.648 paravan şirket var.
Panama ile patlak veren offshore merkezlerindeki gizli hesaplar üzerinden 1.6 trilyon doların aklandığı biliniyor. Offshore, yani kıyı bankacılığı. Bu sistemin veya vergi cennetlerinin kişi ve kurumlara sağladığı birçok avantaj var. Bu bölgelerde kurulan şirketler her türlü vergiden muaf oluyor. Yapılan işlemlerin kayıtları tutulmuyor, dolayısıyla hesap verme zorunluluğu da olmuyor. Ayrıca tasarruf sigorta fonlarına prim ödenmediği için daha yüksek faiz kazancı söz konusu. Sistem paravan şirketler aracılığıyla yürüyor.
Avrupa Birliği Komisyonu; Haziran 2015’te verginin hiç olmadığı ülkelerin listesini çıkarttı ve dünyada onlarca vergi cenneti merkezlerini açığa çıkarttı. Aslında ülkelerin bilgisi dışında faaliyet gösteren hiçbir vergi cenneti yoktur.
Çark şöyle işliyor: Dünyada kara para işini yapanlar, bu iş için onlarca şirket kuruyor ve bu şirketler üzerinden sıkı bir para trafiğini oluşturuyor ve takip edilmesini zorlaştırıyor. Vergi cennetleri arasında dolaşan para, onlarca transferden sonra aklanarak Avrupa ve ABD’li bir bankaya ulaşabiliyor. Çoğu paravan olan bu şirketler birçok maskeli transferden sonra tek bir yasal hamleyle, bir kere vergi ödeyerek parayı aklıyor.
İlginç ve dikkat çekici olan, bütün bu hareketlerin kağıt üzerinden yasadışı görünmüyor olması ve bu sistemin yeterince sorgulanmamasıdır.     Neden mi? Sömürgeci devletlere bakın.  
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.