Hava Durumu

Suriye savaşı 6’ncı yılına giriyor

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2016 07:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2016 07:05
Arap Baharı Ocak 2011’de küçük gösteriler şeklinde başlamış ve yayılmıştır. Suriye iç savaşı ise 15 Mart 2011’de başladı. 2016 yılı itibariyle 470 bin insan hayatını kaybetmiş, milyonlarca insan ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır.
 Birleşmiş Milletler’in ve Uluslararası Af Örgütü’nün Suriye’deki çalışmaları ve araştırmaları sonucunda, insan hakları ihlallerinin, işkencelerin ve savaş suçlarının büyük kısmının Baas Partisi hükümeti tarafından yapıldığı tescillenmiştir.
 Suriye’de vekalet savaşları olarak nitelenen gelişmeler, yavaş yavaş büyük güçlerin pozisyon almalarına doğru evrilmeye başladı. Esad’ın davetiyle bölgeye yerleşen Rusya, eskiden beri o bölgede kontrolü elinde tutmaya çalışan İran, kendini dünyanın patronu gören Amerika, bu bölgede her zaman varlığını sürdüren İsrail, bölgeyi iyi tanıyan İngiltere, Fransa ve Almanya…
Suriye iç savaşına Rusya’nın müdahalesi Ortadoğu’daki bölgesel güçlerin ikili ilişkilerini yeni bir düzleme geçirdi. Rusya, Esad’ın davetiyle Suriye’de bulunmasını meşru bir durum olarak görüyor ve uluslararası platformda bu durumunu savunuyor. İran, bölgede Suudi Arabistan’ı ve diğer komşu ülkeleri tehdit eden bir Şii yayı -koridoru- oluşturmuş, bunu muhafaza etme peşinde. Amerika, enerji kaynaklarını elde etmenin hesapları içinde. Türkiye, sınırlarını korumanın çabası içinde.
 Bu savaşın daha ne kadar devam edebileceğini kestirmek zor. Ateşkes sağlandı, görüşmeler devam ediyor. Nasıl bir Suriye öngörülüyor şimdilik meçhul. Esad’lı bir Suriye olamayacağı kesin ama tek parça bir Suriye ne kadar mümkün? Esas sorun burada.     
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.