Hava Durumu

Suudi Krallığı ve petrol hisseleri

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2016 07:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2016 07:13
 Suudi Aramco dünyanın en büyük petrol şirketi. 267 milyon varil petrol rezerviyle küresel petrol kaynağının yüzde 16’sını elinde bulunduruyor. Toplam çalışanı 60 bin kişi, günde 10 milyon varil üretim yapıyor.
Söylentilere göre Suudi Arabistan, kraliyet tacındaki bu mücevherleri satıyor. Düşük petrol fiyatları ülke ekonomisini ciddi zarara sokmuş. Suudi Aramco bu vesileyle hisseleri halka arz edecek, tabii ki tamamını değil. Hisselerin yüzde 4’ünü halka açsa, 400 milyar dolarlık bir gelir elde edecektir ve şimdiye kadar finansal piyasalarda elde edilen en büyük halka arz olacaktır. Bu aynı zamanda uzun süredir düşük performans gösteren Suudi borsasının değerini ikiye katlayacaktır.
Prens Salman, yeni ekonomik ve kalkınma işleri konseyi başkanı olarak, hükümetin bir dizi devlet şirketindeki hisseyi artan finansal baskıları azaltmak amacıyla satacağını söyledi.
Uluslararası yatırımcılar, Riyad’ın düşük petrol fiyatlarıyla uzun vadede nasıl başa çıkacağı konusunda endişe taşıyorlar. Riyal, halihazırda ABD Doları karşısında forWard piyasalarda rekor seviyede en düşük noktaya gerilemiş durumda.
Diğer yandan Riyad, bütçe açığı sorunu yaşıyor. Ülke 2014’te 140, 2015’te 134 milyar dolar bütçe açığı vermiştir. Suudi Aramco hisselerinin satışından elde edilecek gelirle finansal sıkıntılarından kurtulmaya çalışan Riyad, artan genç nüfusa iş yaratmak zorunda.
Suudi Arabistan, artan genç nüfusuna 2020’ye kadar üç milyon iş yaratmak durumunda. Bu çözüm için Prens, Suudi Arabistan’ın devasa petrol rezervlerine sahip olduğunu vurgulayarak bu sektörde çalışan on milyon Suudi olmayan kişilerin boşa çıkarılabileceğini söylüyor.
Suudi Arabistan yönetimi bu sorunu kısa vadede bir çözüme kavuşturamazsa, toplumsal istikrar bozulur ve içeride direnişler başlayabilir. Suud yönetiminin en çok korktuğu iç hareketlenmelerdir. Ayrıca Ortadoğu’daki gelişmeler Suudi Arabistan’ı çok huzursuz etmektedir. Bilhassa İran’ın tutumu huzursuzluğunu katlamaktadır.      
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.