Hava Durumu

Tekrar seçime gidilir mi?

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2015 07:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.06.2015 07:27
8 Haziran sabahından itibaren başta iş dünyası olmak üzere toplumda bir endişe belirdi. Evet AK Parti iktidarına son verilmişti ama şimdi ne olacak sorusuna cevap aranmaya başlandı. Siyasi parti Genel Başkanları üst üste açıklamalarda bulundular, ;tabii AK Parti genel başkanı Davutoğlu hariç diğerleri hemen kalın kalın kırmızı çizgilerini beyan ettiler.
“Tayyip nefreti” tutmuş ve iktidara son verilmişti. En azından bu konuda bir başarıdan söz edilebilirdi. Ama diğer taraftan oy dağılımı hiç de arzuladıkları gibi olmamıştı. AK Parti en çok oy almış 258 milletvekiline sahip olmuştu. 
CHP’nin oyları düşmüş 7 Haziran seçimlerinde en başarısız parti olmuştu. Kılıçdaroğlu seçim mağlubiyetini örtbas etmek için çeşitli manevralarla ön almaya çaba gösterdi ve bu çabaları devam etmektedir.
MHP oylarını yükseltmenin avantajını sürdürmek istiyor. MHP’nin oylarındaki artış HDP’nin barajı geçme olasılığına göre ve ona paralel olarak olmuştur. MHP sözcüleri bu oy artışını her ne kadar partiye bir güven, ilerisi için bir ana muhalefet görevi getireceğini iddia ediyor olsalar bile bunun hiç de kolay olmadığını da çok iyi biliyor olmalılar.
HDP barajı aşmakla çok önemli bir fırsatı elde etmiş oldu ancak bu durum çok kısa sürdü denebilir. Seçim sonuçları kendilerinin dahi tahmin edemedikleri bir oy miktarı ve milletvekili sayısını kazandırmış oldu. 
HDP’nin bu başarısı AK Parti’nin nasıl olsa iktidarda kalacağı inancından doğdu. Bu tablonun ortaya çıkardığı çıkmaz, Kürt seçmenini şaşırtmış olmalı. Kürt seçmeni, bir taraftan HDP’nin barajı aşmasını isterken diğer taraftan AK Parti hükümetinin devamını istiyordu ama öyle olmadı. Şimdi bu seçmen grubu endişeli bir bekleyiş içinde bekliyor.
Önümüzdeki hafta milletvekilleri parlamentoda yemin edecekler. Yeminden sonra Cumhurbaşkanı teamüllere göre  hükümeti kurma görevini  büyük bir ihtimalle Davutoğlu’na verecektir. En az ve en ince kırmızı çizgisi olmasına rağmen Davutoğlu’nun  koalisyon hükümetini kurması hiç kolay olmayacaktır.
 Bunun çeşitli nedenleri var ama asıl olan CHP ve MHP’nin koalisyon istiyoruz görüntüsü vererek  ama ağır şartlar ileri sürerek AK Partiye zorluk çıkarmak istemelerinden kaynaklanıyor.
Siyaseten sadece “Tayyip düşmanlığı” yaparak var olmak bedavacılığına kendilerini alıştıranlar zorlu işe gelemezler. Her şeyden önce siyaset, derdi olanların işidir. Bu böyle biline.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.