Hava Durumu

Uçak düşürüldü kel göründü

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2015 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2015 08:05
Sınırımızı ihlal ettiği için jetlerimiz tarafından vurulup düşürülen Rus uçağı, iki ülke arasında gerilime yol açtı. Esad’ın davetiyle Suriye’ye geldiğinden beri Rusya hava sahasını zorluyordu aslında. Türkiye de her seferinde uyarıyordu. Son ihlal beş dakikadan fazla sürmüş, en az on kere uyarılmış ama uyarılar dikkate alınmayınca gereği yapılmıştır. Mesele bundan ibaret.
İçimizdeki Rusçuklar bu mevzuda Rusya’yı haklı Türkiye’yi haksız çıkarmak için Putin’den  fazla çaba harcıyorlar. Uçağımız düşürüldüğü sefer de Suriye haklı demişlerdi. Ne hikmetse her şeyi en iyi bunlar biliyor. Kompleks midir, iktidara nefret mi,yoksa ikisi birden midir?... Her ne olursa bu tablo bizim için korkunçtur.  
Rus uçağının düşürülmesiyle birlikte Rusya yanında yer alan söylemlerle tezviratla toplumu yoran bu ecnebiler ne zaman Türkiye’nin yanında yer alacaklar?
Bu konuların uzmanı birçok unvanı olan Başkan Obama’nın eski Dış Politika Uzmanı Ivo Daalder’e görüşünü soruyorlar… Diyor ki:” Ruslar oraya(Suriye’ye)geldikleri günden beri hava sahalarını diledikleri gibi kullanıyorlar. 
Türkler de ilk günden beri uyarıyorlar… Ayrıca orası Türkiye’ye ait bir hava sahası mı? Evet öyle… O zaman tecavüzün azı çoğu olmaz… Ha bir saniye etmişsiniz, ha 15 saniye, ya da bir buçuk iki dakika veya beş dakika…Ettiniz mi etmediniz mi? Sonrası lafı güzaf!” Bu mealde şeyler söylüyor uzman, Ali Saydam’ın ifadesiyle.
Rus uçağı düşürülünce Rusya’nın kimyası bozuldu. Çünkü Rusya bugüne değin birçok ülkenin hava sahasını ihlal etti ama uçağı düşürülmedi. Kendi hava sahasını ihlal eden yolcu uçağını vurdu. Bu uçağın düşürülebileceğini belki de hiç hesaba katmadı.
Bundan sonra ne olur? Bir kere Rusya’nın askeri olarak yapabileceği bir şey yok. Bundan sonra asimetrik açık olmayan bir mücadele yürütebilir ve de büyük bir ihtimalle yürütecektir. 
Ayrıca Türkmenlere daha çok baskı yapabilir. Türkiye’yi rahatsız etmek için PYD’ye yardımlarını artırır. Bu anlamda Türkiye’nin daha dikkatli olması gerekecektir bundan sonra. Rusya Türkiye’nin ötesinde bölgenin dizaynında söz sahibi olmak istiyor bunun için Türkiye’yi oyunun dışına itmek istiyor. Asıl mesele bu.  
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.