Hava Durumu

Yeni hükümetin hedefleri

Yazının Giriş Tarihi: 30.05.2016 06:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2016 06:49
65. Hükümet’in programını ve kabinedeki görev dağılımını dikkate aldığımızda yeni hükümetin üç temel esasta odaklandığını görüyoruz. Dış politika, ekonomi, yönetimde sistem krizine çözüm…
Dış politikada değişiklik yapılması gerektiği yönünde hakim bir beklenti var. Suriye politikasında yaşadığımız sıkıntılı günler bu beklentinin ana nedeni. Türkiye çökmüş iki devlet, Suriye ve Irak’la bin kilometrenin üzerinde bir sınırı paylaşıyor. Bu sınırın diğer tarafında DAİŞ ve PYD gibi terör örgütleri tarafından kontrol edilen topraklar var. Türkiye’nin buradaki gelişmelere bigâne kalması düşünülemez ve mümkün değil. Bu durumun dış politikada zor zamanlar yaşatması beklenmedik bir durum değil. Yaşanan zorluklara mukabil bir değişiklik hatta bir revizyon gerekiyor ki, uzun süredir Türkiye bu hamleleri yapıyor. Şimdi Türkiye yeni alanlar açmalı ve yeni manevralar yapmalıdır. Yeni hükümetin bu minvalde bir dış politika izleyeceği anlaşılıyor.
Ekonomide bir müddettir bir patinaj durumu var. Buna orta gelir seviyesine takılmak diyorlar. Bunun açılması lazım. AK Parti’nin ekonomideki mucizesi üç temel ilkeyle özetlenebilir. Mali disiplini muhafaza etmek, üretim ve yatırımlar artırmak, oluşan zenginliği tabana yaymak. Yeni dönemde bu alanlarda atılacak yeni adımlara ihtiyaç var ve yeni hükümet kabinede yaptığı görev dağılımıyla bunun işaretini vermektedir.
Türkiye’deki sistem krizine çözüm yeni anayasayla sağlanabilir. Yeni hükümet bunun için ciddi çalışmaların içinde olacaktır. A planı, Başkanlık modelini, B planı, Partili Cumhurbaşkanlığı modelini içeriyor. Hükümetin en çok zorlanacağı alan burası.   
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.