Hava Durumu

Zirvenin ana gündemi mülteciler

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2016 07:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2016 07:22
Brüksel’de gerçekleştirilen AB Zirvesi’nin ana gündemini mülteciler oluşturuyor. Ancak bu sürecin devam edecek olması yeni politik gelişmelerin de habercisi. Her şeyden önce bu sürecin henüz başındayız ve Suriye krizi hâlâ çözülebilmiş değil.
Türkiye bugüne kadar Suriye mülteciler meselesini en iyi yöneten ülkedir. Türkiye, Brüksel zirvesinde yeni bir atak yaptı ve kendine dayatılan mülteciler konusunda iyi bir manevra yaparak ilk kez AB’ye baskı uygulamaya başladı. 
Almanya yavaş yavaş devreye giriyor. Sığınmacılar konusunda Almanya, Türkiye’den sonra en akıllı politikayı uyguluyor. Almanya’nın devreye girmesi Cenevre masasında çok değişik yeni politikaların, stratejilerin habercisi olarak görülebilir. Almanya’nın devreye girmesi Türkiye için yeni bir açılımı doğurabilir.
Suriye’de ateşkesin sağlanması geçici bir soğumayı getirmişse de sorunlar olduğu gibi duruyor.  Son dönemde göze çarpan en önemli gelişme ABD’nin Suriye’ye yerleşmeye başlamasıdır. Rusya zaten kalacağı bölgeyi garantilemiş görünüyor. ABD’nin Suriye’deki yeni hamlesi Rusya’yı kontrol etmesi olarak algılanabilir mi zaman gösterecek. Bütün bu gelişmeler, Suriye’den kaçışı durduracak mı sorusuna olumlu bir cevap vermiyor.
Ortadoğu’da gelişmeler kontrolden çıkarsa AB ülkeleri çok daha büyük bir mülteci akınıyla karşılaşabilir. Bugün Suriye’de olan çatışmaların benzerini Mısır yaşayabilir. Böyle bir durumda AB’ye yönelebilecek mülteci akınını varın siz tasavvur edin. Brüksel zirvesi daha bir dizi toplantıların yapılabileceğini haber veriyor. Bu sürecin Türkiye için ayrı fırsatlar doğuracağı kanaati hakim.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.