Hava Durumu

10 ilçeden 458 bin seçmen Büyükşehir seçmeni oluyor

Yazının Giriş Tarihi: 15.09.2012 10:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.09.2012 10:22

MHP ve CHP ile anlaşmasının ardından dün de erken seçimi gerektiren Anayasa değişikliği konusu, AK Parti içinde milletvekillerinin imzasına açıldı.
Böylece ekim ayında açılacak TBMM öncesinde adımlar hızlandırılmış oldu.
Tabii;
Ekim ayında alınacak erken yerel seçim dışında başka radikal kararlar da alınacak.
Öyle ki, bu kararlar da Bursa’yı yakından ilgilendiriyor.
Öncelikle...
Şu anda;
Aralarında Bursa’nın da bulunduğu 16 büyükşehir belediyesi bulunuyor.
2012 verilerine göre nüfusu 750 bini aşan 13 il de(Muğla, Hatay, Manisa, Denizli, Şanlıurfa, Balıkesir, Kahramanmaraş, Van, Aydın, Tekirdağ, Mardin, Malatya, Trabzon) büyükşehir olacak.
Böylece Türkiye’de büyükşehir belediyelerinin sayısı 29’a yükselmiş olacak.
Bu rakam,
Aynı zamanda, Türkiye seçmeninin yüzde 80’ini oluşturuyor.
Bu arada;
Bu yasa çıktığında büyükşehirlerin kapsamı da “mücavir alan” yerine “il sınırı” olacak.
Yani;
Belediye başkanı, o ilin tamamından yetkili ve sorumlu olacak.
Bu da bir ilki getirecek.
Şöyle ki;
27 Ekim 2013’te yapılacak yerel seçimde, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için artık 7 merkez ilçe değil, 17 ilçenin seçmenleri oy kulanacak.
Halihazırda;
Bursa genelinde 1 milyon 875 bin seçmen var.

Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel, Gürsu, Mudanya ve Gemlik’te ise 1 milyon 418 seçmen bulunuyor ki, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ancak bu seçmenler oy kullanabiliyordu.
Şimdi ise;
Yenişehir’deki 38 bin 711, Orhangazi’deki 55 bin 199, Orhaneli’deki 17 bin 682, Mustafakemalpaşa’daki 75 bin 580, Keles’teki 11 bin 458, Karacabey’deki 58 bin 683, İznik’teki 33 bin 194, İnegöl’deki 151 bin 369, Harmancık’taki 6199 ve Büyükorhan’daki 9516 seçmenin de katılımıyla toplam 457 bin 591 seçmen de artık Büyükşehir Belediyesi için oy kullanacak.
Bursa’da bir ilk olacak bu uygulama doğal olarak Bursa’nın yeni dönem Büyükşehir Belediye Başkanı’nı da bir nevi “süper başkan” yapacak.
Bu nedenle;
Bursa’da daha önce büyükşehir belediye başkanlığı için yapılan 5 seçimden her yönüyle çok daha farklı bir seçim yaşanacak.

 

Okulun ilk dersi bugün Arınç’tan

Bahçeşehir Üniversitesi’nin “hükümet ve liderlik okulu” tarafından düzenlenen “siyaset okulu” programı bugün, aynı zamanda AK Parti Bursa Milletvekili olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın vereceği ilk dersle başlıyor.
İstanbul’un ardından Bursa’da da başlayacak olan programın ilk dersi bugün saat 10.00’da Merinos’ta Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştilecek.
İki günlük program için Bursa’da bulunacak olan Arınç, yarın da bir dizi temaslarda bulunacak.

 

CHP’liler pazartesi yeni binada

Uzunca bir süredir;
İnönü Caddesi’nde kiraladıkları binada faaliyetlerini sürdüren CHP’liler, yeni binalarına taşınmaya başladılar.
Bu amaçla;
Metin Çelik başkanlığındaki CHP’nin yeni yönetimi, taşınma kararı almış ve Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki Ortaklar İş Merkezi’nin ikinci katını kiralamışlardı.
İl Başkanlığı’ndan dün gelen açıklama, taşınma işleminin yarın itibariyle sonlanacağı ve 17 Eylül Pazartesi günü itibariyle de CHP İl Başkanlığı’nın resmen yeni yerinde olacağı yönünde.

 

Yalova Yolu bu kavşakla rahatlayacak

Kentin;
En önemli arterlerinden Yalova Yolu’nda trafik akışını olumsuz etkileyen Panayır kavşağı, Büyükşehir Belediyesi’nin gündemine girdi.
Bu noktadaki köprülü kavşağı 6 ayda bitirmeyi planlayan Başkan Recep Altepe, bu projeyle sadece Panayır’dan giriş ve çıkışlarını hızlı ve güvenli hale getirmeyi değil, Terminal ulaşımını da rahatlatmayı planlıyor.
Bu proje kapsamındaki uygulamalardan biri de, Asmerkez yanından Yeniceabat’a geçiş yapılan köprünün yıkılıp genişletilmesi olacak.

 

Halkın önüne sandık koyacaklar

Bugün;
Kendi deyimleriyle gün boyunca “mini referandum” yapacak Bursalı Büyük Birlik Partililer.
Osmangazi metro istasyonu önüne kuracakları stantlarda Bursalılar’a “PKK’lı teröristlerin idam edilmesini istiyor musunuz” sorusunu yöneltecek olan BBP kurmayları sonra da alacakları cevapları değerlendirip kayıt altına alacaklar ve Bursa kamuoyu ile de paylaşacaklar.

 

Hümanizma ve ahlak konferansı

Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi’nin bugün 3 yazar konuğu olacak.
İhsan Eliaçık, Eren Erdem ve Erdoğan Aydın’ı konuk edecek olan Bursalı Aleviler, yazarlardan “din, hümanizma, ahlak” konusunda bilgi alacaklar.
Konferans, Ataevler’deki dernek salonunda saat 15.00’te başlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.