Hava Durumu

5 büyük kentten tek 'evet' çıkan kent Bursa'da Başkan Altepe'nin katkısı oldu mu?

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2017 04:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2017 04:36

16 Nisan'da;
Referandum sonuçları, daha doğrusu 'evet' ve 'hayır' oyları böylesine birbirine yakın çıkınca ve de çoğu büyükşehir'lerden 'hayır' çıkınca, ister istemez belediye başkanları da "sorgulanmaya" başladı.
Öncelikle de;
İstanbul ve Ankara.
Yıllardır;
AK Partili belediye başkanları tarafından yönetilen bu iki büyük metropol kentten 'hayır' çıkması ister istemez AK Parti içinde soru işaretleri yarattı.
Nitekim;
Başkan Kadir Topbaş, İstanbul sonucu için seçmenin bir mesaj verdiğini ve bunu da aldıklarını söylerken, ilinden 'hayır' oyu çıkan çoğu AK Partili Belediye Başkanı ise sessiz kalmayı tercih etti.
***
Seçimde;
Türkiye'nin 5 büyük kenti arasında, tek 'evet' çıkan kent olan Bursa da ister istemez, gözlerin üzerine çevrildiği şehir oldu.
Hele ki;
Bölgedeki büyük illerin haricinde, komşu iller Balıkesir, Yalova ve Bilecik'te de 'hayır' çıkarken Bursa'da 'evet' çıkmasının bir adresi olarak da Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe görüldü.
Ülke genelinde;
Çoğu seçmen, kendi belediye başkanının performansına göre de oy atarken, Bursa'da farklı bir durum çıktı ortaya.
Bu yöndeki grafik ortada.
2014'teki;
Son yerel seçimde CHP'nin Büyükşehir adayı yüzde 28.7, MHP'nin Büyükşehir adayı da 15.3 oy alırken, AK Parti'nin adayı Recep Altepe yüzde 49.6 ile bir kez daha başkan seçilmişti.
Üstelik;
2009'da ilk seçildiğinde aldığı yüzde 47'lik oyu da artırmıştı.
1 Kasım'da yapılan son genel seçimde ise Bursa'dan AK Parti'ye yüzde 53.9'luk oy çıkmıştı ki, bu da bir başarı olarak görülmüştü.
Şimdi ise;
Referandumda alınan yüzde 53.2'lik 'evet' sonucu, haliyle yerel yönetimlerle de ilişkilendirildi.
***
Bu yönde;
Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarının, Bursa'daki 'evet' oylarına katkısı açıkça görüldü.
Nasıl ki;
Güneydoğu'da yüzde 70 ve 75'leri bulan 'evet' oyları, Türkiye genelindeki yüzdeye önemli bir katkı yaptıysa, Bursa'da da bir benzeri yaşandı.
Nitekim;
Kent merkezinin yanı sıra Büyükorhan'da alınan yüzde 78'lik sonuç, Harmancık'ta alınan yüzde 63'lük sonuç, Keles'te alınan yüzde 70'lik sonuç ve Orhaneli'de alınan yüzde 63'lük sonuç, Bursa'nın 'evet' ortalamasına önemli katkı koydu.
Bu durum;
Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü ve bölge ekonomisini canlandıran "kırsal kalkınma projeleri"nin bir yansıması olarak görüldü.
Hatta;
Bu durumun sağlaması olarak da, referandumda 'hayır' oyu çıkmasına karşın, ova bölgesindeki Mustafa-kemalpaşa ve Karacabey'in kırsalında 'evet' oylarının yüksek oluşu gösterildi ki, bu tablo Bursa'daki başarıya, Başkan Altepe'nin de katkısı olarak doğrudan yansıdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.