Hava Durumu

Bakanlık raporundaki bu düşüşün sebepleri ne?

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2012 08:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.05.2012 08:52
 Kalkınma Bakanlığı;
Kısa adı SEGE olarak adlandırılan "illerin ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması"nı son olarak 2003 yılında açıklamıştı.
Uzun bir aranın ardından da 2011 yılının rakamları açıklandı kısa bir süre önce.
10 alt kategoride 58 adet değişken kullanılarak bilimsel bir çalışma sonrası ortaya çıkan raporlama, Bursa'yı da yakından ilgilendiriyor.
Örneğin;
Daha önce İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Tekirdağ ile birlikte ilk 10'da yer alan Yalova ve Adana'nın yerini artık ilk 10'da Denizli ve Muğla aldı.
Yani Yalova ve Adana ilk 10'dan düştü.
Düşüş Bursa'yı da ilgilediriyor.
Keza;
Bursa her ne kadar ilk 10 sıralamasında olsa da 2003 yılında 5. sırada görünen Bursa, 6. sıraya gerilemiş görünüyor. Yine 10. sıradaki Antalya da 5.'liğe yükselmiş görünüyor.
Bu konuda;
Dün, CHP'nin deneyimli parlamenteri Turhan Tayan arayıp bu SEGE sonuçlarına değindi.
Açıklaması netti.
"Bu verilere göre" dedi "Bursalılar'ın yaşam kalitesi düşüyor. Bursa'da iktidarı ellerinde tutanlar, Bursa'nın hangi yolla kalkınacağını düşünedursunlar, Bursa sosyo-ekonomik gelişmiş sıralamasında giderek kan kaybediyor"
Tayan şu rakamları da hatırlattı.
"Bursa, ihracatta da 2. sıradan       3. sıraya düştü.
Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu'na göre de Bursa, beşeri sermaye ve yaşam kalitesinde Türkiye 12.'liğine geriledi, bunları da unutmamak gerekir"
Tayan'ın şu tespiti de dikkat çekiciydi:
"2003 ve 2011 yılları, yerelde ve genelde AKP'nin iktidarda olduğu dönemlerdir.
Bu nedenle AKP'lilerin söylemleriyle, kendilerine bağlı resmi kurumların açıklamaları yani karne notları birbirini tutmamaktadır"
Konuşmamızda;
Takdirin Bursalılar'da olduğunun da altını çizen deneyimli parlamenter Tayan'ın bu yöndeki son tespiti de şu oldu:
"Her gün Bursa ile ilgili birtakım rüya projelerden bahsedenler, hala ne sağlıkta, ne eğitimde, ne turizmde, ne Uludağ'da henüz bir projeyi başlatabilmiş ve sonuçlandırabilmiş değillerdir.
Bu nedenle;
Tek başlarına iktidarda oldukları yerel ve genelde dikkat alınırsa, geride bıraktığımız 10 yıllık sürede maalesef başarılı olunamamıştır"


Kongre tarihi tamam seçim 17 Haziran'da
Dün akşam üzeri itibariyle, CHP'nin Bursa'da yapacağı il kongresinin tarihi netleşti.
Buna göre;
Olağan il kongresi 17 Haziran Pazar günü saat 12.00'de Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Kongre çoğunluk sağlanamadığı takdirde ise yine aynı gün ve yerde saat 13.00'te çoğunluk aranmaksızın yapılacak. 600'ü seçilmiş olmak üzere toplam 635 delegenin oy kullanacağı seçimde hem, il başkanı başta olmak üzere CHP'nin Bursa'daki yeni yöneticileri belirlenecek hem de Ankara'daki büyük kurultayda oy kullanacak Bursa delegeleri de belirlenecek

Bu arada il kongresi öncesinde henüz resmi bir adayın olmadığını ancak parti kulislerinde Gürhan Akdoğan, Metin Çelik ve Mustafa Şenyurt'un ağırlıklı olarak isimlerinin geçtiğini hatırlatmış olalım.


Başbakan'a bu kez neyi sordu?
Aynı zamanda;
Bursa Milletvekili olan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman'ın bazı önergeleri geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığı'nca kabul edilmemişti.
Büyükataman'ın dün de benzer bir önergesi oldu.
Bu kez, Başbakan Erdoğan'a sordu Büyükataman.
Yazılı sorusunda;
Bölücübaşı Öcalan'a "sayın" ve PKK'lı teröristlere "gerilla" demenin suç olmaktan çıkarıldığını anımsatan Büyükataman "İmralı'daki caniye sayın demek fikir özgürlüğü kapsamına girince, bu şahsa katil, terörist, cani, teröristbaşı, bebek katili ifadeleri kullanmak da suç kapsamına alınacak mıdır" diye sordu.


İstanbul'da sükse yaptı
Doğrusu;
Dün İstanbul'da Bursa'nın büyük bir süksesi oldu.
Türkiye'nin önde gelen isimlerinin katıldığı Bab-ı Ali Toplantıları'nın onur konuğu olan Burs Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yakında Bursa'nın hem çehresini hem de trafik düzenini değiştirecek olan tramvayın da ilk müjdesini oradan verdi.
Sunumunda;
Bursa'da üretilen tramvayın raya ineceğini ve test sürüşlerine başlayacağını anlatan Altepe, yaklaşık 6 kilometrelik bir güzergah olan Heykel-Garaj hattına da ilk kazmanın temmuz ayında vurulacağını açıkladı.
İstanbul dinamiklerinin ilgiyle izlediği aktarılan bu sunuma ilgi, Altepe'ye de iyi bir moral oldu.


Camiada makas iyice açılıyor
Görünen o ki;
Milli Görüş içinde Ankara ile parti teşkilatları arasında ciddi görüş ayrılıkları belirmeye hatta uçurum giderek açılmaya başladı.
Son haber de komşu ilden Kocaeli'den geldi dün.
Planlamaya göre Saadet Partisi Dilovası ilçe yönetimi yarın için Fatih Erbakan, Recai Kutan, İsmail Müftüoğlu, Ahmet Tekdal ve Fehim Adak'ı davet etmişti.
Konferans da Dilovası belediye düğün salonunda olacaktı.
Ne var ki,
Gelen haberler, bu toplantının iptalini gerçekleştirmeyen Dilovası ilçe yönetiminin görevden alındığı yönünde ki, hatırlanacaktır bu olayın benzeri de bir süre önce Üsküdar'da ve Bursa'da Yenişehir'de yaşanmıştı.


TARİHTE BUGÜN
Erzurum Dadaşkent'in RP'li Belediye Başkanı Ensar Coşkun "Öğrenciye ev verenin kanalizasyonunu tıkarım. Erkek ve kızlar, kiraladıkları evlerde karı koca hayatı yaşıyor" dedi.
(31 Mayıs 1996)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.