Hava Durumu

Bursa'da 17 ilçe merkez oluyor İGM de Büyükşehir'e bağlanıyor

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2012 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2012 08:57
Ankara'da;
Bu yasama döneminde çıkması beklenen ve İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan yerel yönetimlerdeki yeni yapılanmaya dair yasa tasarısının taslağının hatları netleşmeye başladı.
Henüz taslak aşamasında olan hazırlıklar, hem nüfusu 750 bini geçen bazı illerin büyükşehir stasüne kavuşturulmasını, hem yeni ilçeler kurulmasını, hem de bazı illerin sınırlarının büyükşehir belediyesi sınırlarına alınmasını öngörüyor.
İşte;
Söz konusu taslak da Bursa'yı iki şekilde yakından ilgilendiriyor.
Daha önce de aktardığımız üzere Osmangazi ve Nilüfer'e yeni birer ilçe kurulmasının ve Yıldırım'ın küçültülmesinin yanı sıra tüm Bursa sınırlarının da Büyükşehir Belediyesi sınırlarına alınmasını içeriyor.
Bu nedenle Ankara'daki bu çalışmalar özellikle AKP tarafından yakından takip ediliyor.
Bu noktada;
Geçen hafta Ankara'da AKP Genel Merkezi'nde Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi başkanlığında yapılan oturumun da detayları belli oldu.
Bursa, Samsun ve Sakarya Büyükşehir Belediyeleri'nin başkanları ile bu 3 ilin il başkanları ve milletvekilleri il yapılan toplantıda, hazırlanan tasarı görüşüldü.
"Kanun öncesi istişare toplantısı" adı altında gerçekleştirilen bu toplantıda hazırlanan yasa tasarısı da Tanrıverdi tarafından 3 ilin yöneticilerine ve milletvekillerine anlatıldı.
Haziran ayında TBMM Genel Kurulu gündemine geleceği açıklanan tasarı, aralarında Bursa'nın da bulunduğu bazı illerin sınırlarını tamamıyla Büyükşehir Belediyesi hizmet alanına dönüştürüyor.
Yani;
Halen 7 ilçeden sorumlu olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, tasarının yasalaşmasıyla 17 ilçeden birden sorumlu olacak ki, ilk uygulamaya da 2014'teki yerel seçimlerde başlanacak.
Yanı sıra;
Söz konusu tasarı, il sınırı büyükşehir sınırı olacak illerdeki İl Genel Meclisleri'nin de komple kapatılmasını öngörüyor.
Buna gerekçe olarak da;
İGM'lerin genel bütçesinin çok önemli bir bölümünün cari harcamalara gitmesi, yatırım potensiyelinin düşüklüğü ve de sınırların genişlemesiyle fonksiyonun kalmayacağı gösteriliyor.
Böylece;
İGM'lerin tüm kadro ve ekipmanlarının da bağlı bulundukları ilin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanması öngörülüyor.
Bu konuda Ankara'da genel anlamda bir fikirbirliği sağlanırken, toplantıya katılan Bursa, Samsun ve Sakarya illerinin kurmay kadrosunun dışında da bu toplantıların sürdürüldüğünü ve tasarıda son aşamaya gelindiğini de aktarmış olalım.



İnegöl için 2. teklif!

Benzer;
Kanun teklifini kısa bir süre önce CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan vermiş ve İnegöl'ün il olması yönünde gerekçeli bir teklif hazırlamıştı.
Dün de;
TBMM Başkanlığı'na aynı teklif, MHP Bursa Milletvekili Necati Özansoy'dan geldi.
5 ilçe ve İnegöl adıyla yeni bir il kurulması yönünde kanun teklifini sunan Özensoy, genel gerekçelerinde de hem İnegöl'ün il olma potensiyelini yakalayan ekonomik ve coğrafi nedenleri sundu hem de sosyo kültürel açıdan kentin il olma zorunluluğunun doğduğunu iletti.


Yaşananlara kızdı 2 seçimi terk etti

Pazar günü hem Yıldırım hem de Nilüfer ilçe kongresi vardı ki, yaşanan olaylar, her iki kongreyi de izleyen CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan'ı protestoya zorladı.
Yıldırım'daki pazarlıklar ve sonrasında da milletvekili Kamer Genç'in, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik söylediği ağır argo sözler üzerine İl Başkanı Akdoğan kongre salonundan çıktı.
CHP İl Başkanı Akdoğan, Nilüfer kongresine geçtiğinde de burada yumrukların ve sandalyelerin havada uçuştuğu bir tabloyla karşılaştı ki, kurmay kadrosuyla birlikte bir süre sonra burayı da terk etti.
Görüştüğümüzde;
"Yaşananlara ve söylenenlere ortak olmak istemediğim gibi, partimizin hak etmediği görüntüler olduğuna inandığımdan her iki kongrede de bulunmak istemedim" diyen Akdoğan, bir nevi, bazı partililerini de protesto ettiğini göstermiş oldu.



Nilüfer ve Yıldırım'da beklenen sonuçlardı

Hafta sonu itibariyle;
CHP'nin Bursa'daki 16 ilçe kongresi tamamlandı, geriye sadece 3 Mayıs'ta yapılacak Mustafakemalpaşa ilçe kongresi kaldı.
Özellikle pazar günü gerçekleştirilen Yıldırım ve Nilüfer ilçe kongreleriyle de, yaklaşan il kongresine dair öngörüler de daha çetrefilli bir hale dönüştü.
Nilüfer'de;
Seçimi Özgür Şahin'in alması, rakibi Hüseyin Akkuş'un dezavantajlarından dolayı beklenen bir sonuç olarak yorumlanırken, meydana gelen kavgalar ise kongreye olumsuz yansıdı.
Yine;
Ali Togan'ın çekilmediği, Gürsel Peker'in büyük bir hayal kırıklığı yarattığı, Nihat Yeşiltaş'ın da az farkla seçimi kaybettiği Yıldırım kongresinin galibinin Güner Aklan olması da çok sürpriz sayılmadı.



DP'li adaylar Bursa turunda

Mayıs ayındaki büyük kongre öncesinde Demokrat Parti'nin genel başkan adaylarından Vecdi Öz'ün Bursa ziyaretinin ardından dün de partinin Bursa il başkanlığını bir başka aday Fatih Sinan Yılmaz ziyaret etti. Yine genel başkan adaylarından Osman Çilsal'ın bugün, Gültekin Uysal'ın da yarın il başkanlığını ziyaret etmesi bekleniyor.


TARİHTE BUGÜN

İstanbul Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarında çıkan olaylarda 34 kişi öldü, 136 kişi yaralandı.
(1 Mayıs 1977)



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.