Hava Durumu

Büyükşehir sayısı 30’a çıktı Bursa’da yine yeni ilçe yok!

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2013 08:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 08:48

5 yıl önce;
Belde belediyelerinin kapatılma kararı gibi, nüfusu 1 milyonu geçmiş illerin büyükşehir statüsüne alınması kararı da AK Parti hükümetinin radikal kararlarından biri olarak görülüyor.
Nitekim;
Karar iki aşamalı.
Malum;
Aralarında Bursa’nın da bulunduğu büyükşehirlerde il sınırı artık belediye sınırı olacağından, İl Genel Meclisleri de Mart 2014’ten itibaren kalkıyor.
Bu yönde;
6.12.2012 tarihli ve 28489 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kanun uyarınca, 13 yeni ilde Büyükşehir Belediyesi ile 26 yeni ilçe kurulması kararlaştırıldı.
Buna göre;
Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van belediyeleri, Büyükşehir Belediyesi statüsüne alındı ve il sınırlarının tamamı da Büyükşehir hizmet alanına dahil edildi.
Böylece;
Mart 2014’ten itibaren 13 yeni Büyükşehir Belediyesi’nin de devreye girecek olmasıyla halen 16 olan Büyükşehir Belediyesi sayısı 29’a çıktı.
Ne var ki;
Resmi Gazete’nin bayramdan önceki 28793 sayılı son sayısını incelerken dikkatimizi çeken bir kararı gördük dün.
Daha doğrdusu birtakım ilave kararları.
Kararda;
Daha önce 13 olan yeni büyükşehir sayısının Ordu ilinin eklenmesiyle toplamda 30’a çıktığını ve Ordu’da Altınordu adıyla yeni bir ilçenin kurulmasıyla yeni ilçe sayısının da 27’ye çıktığı yazıyordu.
Doğrusu;
TÜİK verilerine göre 2012 yılı nüfusu 741 bin görünen Ordu’nun nasıl Büyükşehir statüsüne alındığını anlayamadık.
Ancak, aralarında İçişleri eski Bakanı İdrim Naim Şahin’in de bulunduğu toplam 5 milletvekili olan Ordu’nun da büyükşehir olmasıyla, Türkiye nüfusunun ve seçmeninin çok önemli bölümü Büyükşehirli olmuş olacak.
Yeni kararlarda küçük düzeltmeler de var.
Yeni kurulan ve kurulacak ilçeler bölümünde de Bursa yine yer almıyor.
Dolayısıyla;
Başta Yıldırım ve Osmangazi ilçelerinin küçültülerek yeni ilçeler oluşturulması isteği, söylentisi veya fikri de bir başka bahara kalmış görünüyor.

Bu boşvermişliğin yaptırımı olmalı!

Bursa’da;
Kurban Bayramı süresince kent merkezindeki en etkin kurban satış yerleri Yunuseli, Emek ve Panayır’dı.
Bu bölgeler, Osmangazi Belediyesi’nin izni ile oluşturuldu.
Ve;
Tahminlere göre de, yaklaşık 800 çadırdan 10 bin civarında küçük ve büyükbaş hayvan satışı yapıldı.
Ne var ki;
Hayvan satıcılarına temiz ve düzenli olarak teslim edilen bu alanlar, bayram sonrasında tanınmayacak haldeydi.
Hayvan pislikleri ve kurban atıkları ile diğer çöplerlerle birlikte olduğu gibi bırakıp gidilen alanlar, çevre halkının da sağlığını tehdit eder hale geldi ki, bu yerler 6 iş makinesi, 10 kamyon ve 30 kişiyle günler sonrasında ancak temizlendi.
Düşüncemiz şu.
Belediyeler, bu tip yerleri, teslim ettiği gibi teslim almalı.
Hatta;
Kurallara uymayan, insan ve çevre sağlığını tehdit eden satıcılara da, bir daha yer tahsisi yapılmamalı ki, “nasılsa temizleyen birileri var” mantığından da kurtulunabilsin.

6. sergisini bugün açıyor

Gerek;
Bursa’da, gerekse çeşitli illerde 16 yıl süresince demiryolu kampanyaları düzenleyen CHP’nin eski Milletvekili Kemal Demirel, yeni bir sergiye hazırlanıyor.
Daha önce;
Bursa ve Ankara’da, 16 yıllık demiryolu mücadelesini “hayalden gerçeğe” isimli fotoğraf sergisine taşıyan Demirel, bu yöndeki 6. kişisel sergisini de bugün Uludağ Üniversitesi’nde açacak.
Saat 15.00’te Rektörlük Sanat Galerisi’nde düzenlenecek tören sonrası izleni-me açılacak sergi, üniversite öğrencilerinin de bu yönde bilinçlendirilmesine yönelik olacak.

Nilüfer’de hedef her yere bayrak!

Her yıl;
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, Bursa’da belediye eliyle düzenlenen tek halk yürüyüşünü gerçekleştiren Nilüfer Belediyesi, bayram öncesi hazırlıklara başladı.
Bu yönde;
FSM Bulvarı’ndaki Kent Konseyi ile Dernekler Yerleşkesi önünde kurulan stantlarda, halka ücretsiz Atatürk posteri dağıtmaya başlayan belediye görevlileri, her Cumhuriyet Bayramı’nda olduğu üzere Nilüfer’de yine tüm ev ve işyerlerinin Türk bayrağı ile Atatürk posterleriyle donatılmasını hedefliyor.

Vali Karaloğlu ‘işbaşı’ yaptı

9 gün;
süren Kurban Bayramı ve tatilini fırsat bilerek hac vazifesi için kutsal topraklara giden Bursa’nın yeni Valisi Münir Karaloğlu hacı olarak Bursa’ya döndü ve “işbaşı” yaptı.
Bursa’ya atandığı 40. günün sonrasında görevine küçük bir mola veren Karaloğlu, hac dönüşü gelir gelmez de bir yandan ziyaretçi trafiğini sürdürmeye başladı, bir yandan da kurumlardan brifing almaya devam etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.