Hava Durumu

Erdoğan ve Davutoğlu’nun bu kararları ne anlama geliyor?

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2014 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2014 07:56

Bugün; Yaz mevsiminin son günü. Kimine göre, çok çabuk geçen bir yazdı.
Kimine göre de dolu doluydu.
Siyasetçiler için ise fazlasıyla hareketli bir dönemdi.
Yarın sabah itibariyle sonbahar başlıyor ve pek çok şeyin yeni dönemine geçiliyor artık.
Bunlardan biri de;
Uzun tatil sonrasında, bugün sona erip yarın başlayacak olan yeni adli yıl.
Ne var ki;
Yarın Ankara’da Yargıtay’da gerçekleştirilecek adlı yıl açılış töreninde, Cumhuriyet tarihinin bir ilki de gerçekleştirilecek.
Nitekim;
Devletin zirvesi yarınki törene katılmayacak.
Cumhurbaşkanı;
Tayyip Erdoğan, Danıştay’ın kuruluş yıldönümü töreninde tepki gösterdiği Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yarınki açılışta da konuşacağının açıklanması üzerine törene katılmama kararı almıştı.
İşte;
Bu protestoyu, tepkiyi, çiçeği burnunda Başbakan Ahmet Davutoğlu da sürdürme kararı aldı ki, Davutoğlu’nun da bu törene katılmayacağı duyuruldu dün.
Bu son karar, iki şekilde de yorumlanabilir.
İlki;
Erdoğan ve Davutoğlu’nun, yani yeni Cumhurbaşkanı ile yeni Başbakan’ın bundan sonra tek ses, tek nefes, tek vücut olarak hareket edeceği anlamı çıkarılabilir.
İkincisi de;
Bugüne değin sürdürülen klasik devlet anlayışı ve protokolünde artık “her şeye rağmen” döneminin kapandığı, devletin zirvesinden herhangi bir tepkinin diplomatik değil de, açıkça ve direkt olarak verilebildiği bir dönemin başladığı mesajı da anlaşılabilir.

 

BURSA'NIN VEKİLLERİ BU ZAFERİ GÖRMEZDEN GELDİ

 

Türk ulusunu;
Bağımsızlığa götüren Büyük Önder Mustafa Kemal komutanlığındaki Büyük Taarruz’da gerçekleştirilen zaferin 92. yıldönümü dün sanki bir başka güzel kutlandı.
Öyle ki;
Bursa’da da evler ve işyerleri Türk bayraklarıyla, Atatürk posterleriyle donatıldı ki, fazlasıyla gururlandık.
Ne var ki;
Böylesine önemli bir günün yıldönümünde Heykel’de Atatürk Caddesi’nde düzenlenen resmi törene siyasilerin ilgisizliği damga vurdu.
Bursa’da;
11 milletvekili olmasına karşın AK Parti’den sadece Hakan Çavuşoğlu ile Mustafa Öztürk’ün katıldığı törene, CHP’den ve MHP’den ise hiçbir milletvekili katılmadı.
Bu ilgisizlik de, böylesine anlamlı bir törene doğrusu gölge düşürdü.
Vali Münir Karaloğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ise törene katılarak dikkatle takip ettiği etkinliklerin içeriği de gayet güzeldi.

 

ALTERNATİF KUTLADILAR AMA VEKİLLER KATILMADI

 

Heykel’de;
Bursalılar’ın da katılımıyla gerçekleştirilen Zafer Bayramı kutlamalarının hemen ardından CHP Bursa İl Başkanlığı’nın alternatif bir kutlaması oldu Atatürk Anıtı’nda.
Geçen yıllarda;
Yaşanan çelenk krizleri nedeniyle bu tip törenleri Valilik’in dışında alternatif olarak düzenleyen Metin Çelik Başkanlığı’ndaki Bursalı CHP’liler, resmi törenin hemen ardından Heykel’de buluştular.
Fakat;
CHP’nin töreninde de partililerinden ilgisizlik vardı.
5 Bursa milletvekilinden hiçbirinin katılmadığı törene eski milletvekillerinden de sadece Kemal Demirel ile Yahya Şimşek katıldı.
Yanı sıra, ilçe başkanlarının da katılmadığı bu törenin yankıları da sonradan fazla oldu.

 

BAŞKAN DEĞİŞTİ KÜLTÜR SANAT ETKİNLİĞİ ARTTI

 

Mudanya’da;
Yerel iktidarın AK Parti’den CHP’ye geçmesiyle, etkinlikler de farklılaşmaya başladı.
Geçmişte;
AK Partili Beledriye Başkanı Hasan Aktürk döneminde sadece “Mudanya Barış Festivali” olarak eylül ayı başında yapılan kutlamalar, CHP’li Başkan Hayri Türkyılmaz dönemiyle birlikte “Şimdi Mudanya Zamanı” günleriine döndürüldü.
Nitekim;
Yarın tüm dünyada kutlanacak olan “1 Eylül Dünya Barış Günü” nedeniyle de, ünlü sanatçı Edip Akbayram’ın yarın akşam Mütareke Meydanı’nda halka konser vermesi planlandı.
Etkinliklerin;
6 Eylül’de “Bağbozumu Şenliği”, 13 Eylül’de “Kara İncir Şenliği”, 27 Eylül’de “Zeytin Şenliği” ve 6 Ekim’de “Mütareke Etkinliği” ile devam etmesi kararlaştırıldı ki, geçmiş yıllara oranla daha etkin, kültür sanat uygulamalarına start verildi Mudanya’da.

 

ARINÇ SONUÇLARI DEĞERLENDİRECEK

 

AK Parti’nin;
Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle Ağustos ayı sonuna alınan “Bursa İl Danışma Toplantısı”, planlandığı üzere bugünh Merinos’ta Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
İl Başkanı Cemalettin Torun tarafından yapılacak açılışın onur konuğu ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olacak.Partililerine yönelik hitap edecek Arınç, aynı zamanda 62. hükümetin bakanı olarak, Bursa’ya ilk ziyaretini gerçekleştirmiş olacak.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.