Hava Durumu

Hortlayan terör, bir koalisyon çıkarır mı?

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2015 07:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2015 07:20
Türkiye’nin;
Uzun bir aranın ardından, güne yeniden şehit haberleriyle uyanması, şehirlerde terör saldırılarının ana gündem haline gelmesi, doğal olarak kamuoyu araştırma şirketlerini de yakından ilgilendiriyor.
Acaba;
Son günlerde Suruç katliamı ile başlayıp tırmanan terör saldırıları karşısında vatandaşlar ne düşünüyor?
Tam da;
7 Haziran seçimlerinden bu yana bir türlü kurulamayan koalisyon hükümeti arifesinde?
***
Bu yönde;
ORC Araştırma Şirketi, tam da Suruç katliamı sonrasında aralarında Bursa’nın da bulunduğu 26 ilde bir çalışma yürütmüş.
Değerlendirmeler elimize dün ulaştı.
Çalışmaya göre;
Son günlerde artış gösteren terör olaylarına karşı, güvenlik güçlerinin yürüttüğü operasyonları destekleyenlerin oranı yüzde 80 gibi büyük bir oranda görünüyor.
PKK terörü ile;
Uzun bir sürenin ardından yeniden yüz yüze gelen Türk insanı, teröre karşı yürütülen operasyonlara destek verdiği gibi PKK’yı, direkt olarak HDP ile de özdeşleştiriyor.
Bunun da iki gerekçesi var.
İlki;
TBMM’deki şu andaki parti olan HDP’nin, daha önceki yıllarda faaliyet gösteren HEP, DEP, HADEP, DEHAP, DTP, BDP gibi partilerden, kuruluş özünde bir farkının olmadığına dair genel kanaat.
İkincisi de;
Özellikle 7 Haziran seçimlerinde, Kürt kökenli olmayan seçmenlerden de aldığı oylarla TBMM’ye girmeyi başaran HDP’nin, bir Türkiye partisi olma yolundaki şansını neredeyse kaybetmesi.
***
Çalışmaya göre;
HDP’nin, 7 Haziran’dan sonra Kürt seçmen dışındaki seçmenin istediğini veremediği ve etkin gücün aslında Kandil olduğunun bir kez daha görüldüğünün ortaya çıktığı belirtiliyor.
Bu nedenle de;
Erken bir tahmin olmakla birlikte olası bir seçimde, HDP’ye ilk kez giden emanet oyların bir daha gitmeyeceği ve HDP’nin çok ciddi oy kaybı yaşayabileceği de aktarılıyor.
Yine;
Bu konunun başlığındaki en büyük neden olarak da, terörün sona erdirilmesine yönelik HDP’nin samimi olmadığı görüşü ağırlık kazanıyor.
Görebildiğimiz kadarıyla;
ORC’nin çalışmasında dikkat çekici bir başka ayrıntı da, özellikle terörün yine hortladığı böyle bir dönemde, ankete katılanların önemli bir kesiminin, olası koalisyon modellemesinde, AK Parti-MHP koalisyonuna daha sıcak baktığının görülmesi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.