Hava Durumu

Hükümetin ömrü yine kısa sürdü, seçim var

Yazının Giriş Tarihi: 02.08.2014 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.08.2014 07:58

Hükümetlerin; Ömürleri itibariyle Avrupa’da en sık seçime gidilen ülke, komşu Bulgaristan.
Keza;
Bulgaristan’da yaşayan Türkler’in nüfusu ve etkisi nedeniyle bu komşu ülkede yapılan seçimler de doğal olarak Ankara’yı, Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor.
Tabii, göçmen kenti Bursa’yı da.
Henüz;
Genel seçimler yapılalı 14 ay olmuştu ki, yıllardır koalisyonlarla yönetilen Bulgaristan’da şimdi de yeni bir siyasi kriz var.
Hem siyasi;
Hem de ekonomik krizin etkileri nedeniyle, 23 Temmuz’da istifa eden Plamen Oreşarski hükümeti, ülkeyi bir yeni erken seçime daha götürüyor.
Nitekim;
Yasa gereği Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev’in de önümüzdeki hafta, mevcit parlamentoyu feshederek, ülkeyi erken seçimlere hazırlayacak ve teknokratlardan kurulu geçici hükümeti açıklaması bekleniyor.
Bu nedenle Ankara’nın da gözü Sofya’da.
Yanı sıra;
Planlamaya göre de, Bulgaristan’daki yeni erken seçimlerin de 5 Ekim’de yapılması bekleniyor.
Doğal olarak;
Bu seçimler Bulgaristan’daki Türkler’i ve Lütfi Mestan liderliğindeki Türkler’in partisi HÖH’ü (Hak ve Özgürlükler Hareketi) yakından ilgilendiriyor.
Son seçimde;
Aldığı yüksek oylar ile hükümet ortağı olan HÖH de, anayasal prosedür gereği kendisine verilen hükümet kurma görevini diğer hükümet ortaklarından sonra kabul etmemiş ve görevi iade etmişti.
Nitekim;
HÖH yönetimi de, 14 aylık mevcut parlemontonun görevini tamamladığı ve bir an önce erken seçimlere gidilmesi taraftarı.
Erken seçim kararı alan Başbakan Oreşarski’ye göre sorun, koalisyon ortakları BSP ve HÖH’te.
Ne var ki;
İki kolisyon ortağı da aynı düşüncede değil.
Çünkü;
Sadace 14 ay süresince Başbakan olarak görev yapabilen Oreşarski, yürüyen siyasi ve ekonomik kriz nedeniyle, partisiyle birlikte toplumsal bir baskı altındaydı.
Şimdi;
Zamanından önce 5 Ekim’de yapılması planlanan erken genel seçim Bursa’da yaşayan çifte vatandaşları da yakından ilgilendiriyor ki, bu tarihte yapılması öngörülen genel seçimde sadece Bursa’dan değil, Türkiye genelinde kullanılacak oyların sayısı da, Bulgaristan’ın yeni şekillenecek parlamentosunda ve kabine yapısında bir kez daha önemli rol oynayacak.

 

ARIZALAR YA SOĞUK GÜNLERDE OLSAYDI?

 

Bursa’nın;
Yeni simgelerinden olan ve özel firma tarafından işletilen yeni teleferik’te art arda gelen arızalar doğal olarak gözleri bu tesise çevirdi.
Önce;
Teknik arıza nedeniyle bayramın 1. günü bini aşkın kişi 1 saati aşkın süresince havada mahsur kaldı, sonra da bayramın 3. günü aynı tablo yaşandı.
Haliyle de tepkiler yaşandı.
İlgili firma Teleferik AŞ’nin yetkilisi İlker Cumbul’a göre, yüzlerce kişiyi havada bırakan ve korkutan arızanın nedeni elektrik dalgalanması.
Firmanın bu yönde gereken önlemleri alması şart.
Kaldı ki; Bir de bu işin bir de kışı var.
Düşünebiliyor musunuz, o soğuk havada yüzlerce kişinin saatlerce havada asılı kaldığını?..

 

BEDELLİ KONUSU DA KÖŞK SONUCUNA GÖRE

 

Daha;
Temmuz ayının başında açıklamıştı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz.
Partisi;
AK Parti’nin grup toplantısı öncesinde gazetecilerin “yeni bir bedelli askerlik çalışması var mı” soruları üzerine net bir ifade kullanmış ve “tek kelime ile yok. Kesinlikle bir bedelli çalışmamız yok” yanıtını vermişti.
Bakan Yılmaz,
Dün ise bu net açıklamalarının aksine, bedelli mesajı verdi ve “Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası bu yolda yapılacak değerlendirmenin sonucuna bakacağız” dedi.
Bakan Yılmaz’ın;
Bedelli konusunu Köşk seçiminin sonucuna bağlaması bir yana, 1 ay içindeki iki farklı açıklaması da kafa karıştırdı doğrusu.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.