Hava Durumu

Kongreden pek çok kararla birlikte mesajlar da çıktı

Yazının Giriş Tarihi: 02.10.2012 10:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.10.2012 10:50

Ne var ki;
Tarzı ve içeriğiyle, geçmişteki diğer klasik kongrelere benzemeyen bir görüntü içinde gerçekleştirilen AK Parti kongresini iyi okumak gerekiyor.
Genel Başkan Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık görevine vedası gibi görünen ve partisini genel başkan sıfatıyla 2013’teki yerel seçime son kez hazırlayacak algısı yaratan kongre, doğal olarak Bursa’yı da yakından ilgilendiriyor.
Bir kere;
Daha önce, partinin üst kurulu olan 50 kişilik Merkez Karar Yönetim Kurulu’nda 2 kişiyle temsil edilen Bursa’nın bu temsiliyeti 1’e düştü ki bu bekleniyordu.
Yani;
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın MKYK’da kalmasına kesin gözle bakılırken, Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik’e yeni dönemde pek şans tanınmıyordu ki, dendiği gibi de oldu ve Çelik yeni MKYK’ya alınmadı.
Konuşulanlar;
Geçmişte Altan Karapaşaoğlu örneğinde olduğu gibi Candemir Çelik’in de aktif bir görüntü çizemediği, bu ağırlığını Bursa siyasetinde de kullanamadığı yönünde.
Yanı sıra, Arınç’ın yerini korumasıyla, Sedat Yalçın’ın konumunu kuvvetlendirdiği de konuşulanlar arasında.
Bu arada;
Bursa’da özellikle parti içinde en fazla konuşulan isimlerden biri de Çalışma Bakanı Faruk Çelik. Kongre öncesinde Bakan Çelik’le ilgili 4 operasyonel durum konuşuluyordu.
İlki, MKYK ve sonrasında MYK’ya girerek partinin Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevi üstlenebileceğiydi.
İkincisi, bölgedeki görevi nedeniyle olası kabine değişiminde “Kürt meselesi”nden sorumlu daha geniş yetkili olan Başbakan Yardımcılığı görevi olabileceğiydi.
Üçüncüsü, mevcut bakanlık görevinin devamına dairdi.
Sonuncusu da, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yönelik bir yakıştırmaydı.
MKYK’da bulunmaması Çelik’in parti içinde görev almayacağını gösterdi.
Böylece gözler diğer ihtimallere çevrildi.
Bir de;
İsimleri tıpkı Faruk Çelik gibi belediye başkanlığı için geçen Ulaştırma Bakanı
Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın da yeni MKYK’da olmaması bu ihtimali kuvvetlendirdi görünüyor.
Bu nedenle;
Sonuçları asıl, genel manada hem AK Parti’nin yeni dizaynına, hem de Erdoğan’ın Çankaya odaklı yeni üstleneceği sıfata dair değerlendirmek gerekiyor.

 

Kongre sonrasında kongre revizyonu mu?

Tayyip Erdoğan’ın;
Bugünün yöneticileri için belirlediği 2023, gençler için de çizdiği 2071 hedefi, AK Parti’nin yeniden dizayn edileceğine dair de yorumlanıyor.
Bu nedenle;
50 kişilik MKYK’nın yüzde 40’ının değişmesi, Tayyip Erdoğan’ın konuşmasındaki gibi önemli bir mesaj olarak görülürken, gözler şimdi bu MKYK içinden seçilecek ve partinin en üst karar organı olan Merkez Yürütme Kurulu’nda.
Öngörüler;
Bazı bakanların genel başkan yardımcısı olarak değerlendirileceğinden, MYK’nın oluşmasının ardından bir kabine revizyonunun da kısa vadede yapılabileceği yönünde.
Hiç şüphe yok ki;
Olası kabine revizyonu, AK Parti’nin iç bünyedeki yeni kurmay kadrosu kadar önem taşıyor.

 

Ankara’da bulunma nedeni anlaşıldı

Eski milletvekili Hayrettin Çakmak’ın, kongreden iki gün önce Ankara’da AK Parti Genel Merkezi’nde bulunma nedeni anlaşıldı.
Ankara’da ve partide Çakmak’ı görenler, partinin yeni MKYK listesi için kulis yaptığını düşünüyorlar ve anlatıyorlardı. Çakmak dün aradı ve Ankara’da bulunma nedenini anlattı. 13 Ekim’de oğlu Ali Haydar Çakmak’ı Almira Otel’de evlendireceğini bunun için de Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere parti yetkililerine ve hükümet üyelerine davetiye götürdüğünü anlatan Çakmak, kendine has üslubunca “istihbarat mekanizması gerçekten çok hızlı çalışıyormuş” diyerek, bunları klasik bir siyasi ön kesme olarak da değerlendirdi.

 

AK Partililere Barzani tepkisi

İzleyenler gördüler.
AK Parti’nin kongresine davetli olan yabancı konuklardan biri de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ydi.
Salonda;
Barzani’nin ismi okunduğunda “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganları yükseldi ki bu durum tepkiye yol açtı. Başta sosyal medya olmak üzere vatandaşlar, parti yöneticileri ve şehit aileleri tepkilerini dile getirirken, Barzani’ye alkış tutan AK Partili-ler’e de “PKK’yı besleyenlerle gurur duyanların şehidi de, gazisi de yoktur” açıklamaları yaptılar.

 

Üniversiteden sessiz açılış!

Geçen yıl;
Uludağ Üniversitesi’nin 2011-2012 eğitim ve öğretim yılı 29 Eylül’de açılmıştı.
Hatta;
Açılış, Rektör Kamil Dilek’in ev sahipliğinde ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla gerçekleştirilmiş, ilk dersi de Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız vermişti.
Üniversitede;
Bu yıl ise yeni eğitim dönemi 5 Ekim Cuma günü başlayacak.
Ne var ki, ne devlet büyükleri gelecek ne de açılış konseri ve açılış kokteyli olacak.
Üniversite yönetimi bu yıl terör saldırılarını gerekçe göstererek böyle bir karar alıp, yeni dönem açılışını sessiz sedasız gerçekleştirmeyi uygun gördü.
Böylece geçen yıla oranla çok farklı bir açılış gerçekleştirilmiş olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.