Hava Durumu

Köprüden önceki son çıkış için gözler bu kongrelerde

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2012 08:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2012 08:37
2 yıl önce bugün;
CHP'de bir devrin bittiği, yeni bir dönemin başladığı gündü.
İnternete düşen video görüntüleri nedeniyle zor günler geçiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, iki yıl önce bugün, Genel Başkanlık görevinden istifa etmişti.
Bir süre sonra da;
İlk yapılan olağanüstü kurultayda, İstanbul belediye başkan adaylığı sırasında toplumun büyük sempatisini kazanan Kemal Kılıçdaroğlu, tek aday olarak genel başkan seçildi.
CHP'de pek çok kişi Baykal'ın gidişine çok sevindi.
Hatta, bu komployu düzenleyenlere "dua edenler" bile oldu.
Bu durumun altında da;
Oluşturduğu yapı nedeniyle genel başkanlık koltuğundan inmesi mümkün görünmeyen Baykal'ın, ancak böyle bir sebeple ayrılması yattı.
Yoksa;
Bu tuzağı kuranlara kamuoyundan da ciddi tepkiler geldi, ancak aradan geçen 2 yılı aşkın süreye rağmen bu kişiler halen bulunamadı.
Gerçi;
1 yıl kadar sonra Baykal, aralarında Bursa'nın da bulunduğu bazı illerde yeniden liderlik için bir çıkış noktası aradı, ama parti tabanından beklediği talebi alamadı.
Şimdi ise, sadece Bursa'da değil bazı illerde de bu yönde bir kampanyanın yürüdüğü görülüyor.
Özellikle yaklaşan kurultay öncesinde örgütleri sağlam tutmak isteyen CHP'deki bazı dinamikler, kurultayı 2014 yerel seçimleri öncesinde "son şans" olarak nitelendiriyorlar.
Bu noktada;
Kılıçdaroğlu'nun yerine Baykal'ın getirilme isteği, geçmişte oldu, yine olacağa da benziyor.
Ancak şu da bir gerçek ki ortada rakamlar var.
Örneğin;
Baykallı CHP, 2007 genel seçimlerinde alınan yüzde 20.8'lik oya karşı, TBMM'ye giren 112 milletvekili var.
Kılıçdaroğlu'lu CHP, 2011 seçimlerinde ise oy oranı yüzde 26.0'a yükseldi ve TBMM'ye bu kez 135 milletvekili girdi.
Tabii;
İktidar olan AKP'nin oy oranının da yüzde 46.5'ten yüzde 49.9'a yükseldiğini unutmamak gerekiyor.
Özellikle;
Gürsel Tekin'in nedenleri ve niçinleri halen konuşulan MYK'daki sürpriz istifasının ardından yeniden sahneye konulmak istenen Baykal planının, CHP örgütlerinden ya da tabanından destek bulacağını sanmamakla birlikte, bu yöndeki istek ve talepler, kurultay öncesi CHP'lilerin kafasını karıştırmaya yönelik bir plan gibi görünüyor.



Duran hastane TBMM'ye taşındı!

Beklendiği gibi oldu.
Ve;
İnegöl'de ocak ayında temeli atılan Devlet Hastanesi'nin inşaatının, ihaleyi kazanan müteahhitin iflası üzerine inşasının durması konusu TBMM'ye taşındı.
Dün;
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a yönelik soru önergesi veren CHP milletvekili Turhan Tayan, "Sağlık Bakanlığı olarak bu durumdan bilginiz var ki, varsa 3 aydır ne gibi bir işlem yaptınız, İnegöllüler'in beklediği bu hastane inşaatı ne zaman başlayacak, yüklenici firmanın bakanlığınızdan tahsil edilmeyen hak edişi var mıdır" diye sordu.
Açıklamasında da;
"AKP iktidarının temelini atıp hizmete soktuğu tek bir sağlık tesisi olmadığına" vurgu yapan Tayan, "AKP iktidarının bu başarısızlığını kamuoyunun dikkatine sunuyorum" ifadesini kullandı.



Genelgenin yansıması eylül ayına sarkacak

Kamuoyunda;
Çok tartışılan 4+4+4 yasası, eylül ayından itibaren işletilmeye başlıyor.
Bu yönde;
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı genelge, uygulamaya ilişkin detayları kapsıyor.
Tabii, beklendiği üzere başta muhalefet partilerinden ve eğitim sendikalarından eleştiriler de anında gelmeye başladı.
İlk kez uygulanacak olan sistemde, asıl kafa karıştıracak durum da okula başlama yaşı görünüyor.
Genelge, 60-66 aylık çocukların okula başlamasını öngörüyor ki, bebek denebilecek yaştaki çocukların özellikle annelerinden nasıl ayrılacakları, fiziki durumlarının asıl eğitime nasıl uygunluk sağlayacağı konusuna özellikle dikkat çekiliyor.
Görünen o ki;
Yeni eğitim döneminin başlayacağı eylül ayında özellikle, 5.5 yaşındaki minik ilkokul öğrencilerinin bu görüntüleri bir hayli gündem yaratacak.



Üç belediyeye dikkat çektiler

Necmettin Şengül başkanlığındaki Bursalı Demokratik Sol Partili'ler, yerel seçimlerin 3. yıldönümünde dün bir basın toplantısı düzenleyip, özellikle AKP'li belediyelere karşı eleştirilerde bulundular.
Doğrusu, eleştirilerin dozu hayli ağırdı, bu nedenle ispatı olmayan iddiaları aktarmayı çok uygun bulmuyoruz. DSP'liler bu arada Karacabey, Gürsu ve Yıldırım Belediye Başkanları'nın da örneklerini verdikleri çeşitli uygulamalardan dolayı görevlerinden alınmaları gerektiğini belirttiler.



İki kutlama birden yapacaklar

Bugün;
Kafkasya kökenli Bursalılar için önemli bir gün.
Zira;
Hem Kuzey Kafkasya'daki bağımsızlık hareketleri ve Kuzey Kafkasya'nın birliği ve bağımsızlığı yolunda önemli bir deneyim olan ve temeli 11 Mayıs 1918'de atılan Birleşik Kafkasya Cumhuriyeti'nin, hem de Bursa Birleşik Kafkasya Derneği'nin 17. kuruluş yıldönümü bugün.
Ancak, dernek üyeleri hafta içi olması nedeniyle kutlama törenini ve buluşmayı 13 mayıs pazar günü yapacaklar. Hayat Lokantası'nda 250 kişilik bir katılımla gerçekleştirilecek kahvaltı sonrasında da üyelere bir sunum yapılacak.



TARİHTE BUGÜN

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün CHP tüzüğünde yer alan "Milli Şef" ve "Değişmez Genel Başkan" unvanları kaldırıldı.
(11 Mayıs 1946)



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.