Hava Durumu

Kulislere göre yeni kabineden Bursa yine kazançlı çıkacak...

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2017 06:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2017 06:42

Ankara'dan;
Aldığımız duyumlar, ramazan ayının etkisi nedeniyle durgunluğa giren siyaset dünyasının, kısa bir zaman içinde kabine revizyonu ile hareketleneceği yönünde.
Nitekim;
Başbakan Binali Yıldırım iki gün önce sarf ettiği "Kabine değişikliği konuşulmaz, bir gün bakarsınız değişmiş" sözlerinden de hareketle, Başbakan Yıldırım'ın, kabineyi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayına sunmak için Beştepe'ye artık her an çıkabileceği belirtiliyor.
Bu noktada;
AK Parti'nin olağanüstü büyük kongresinde parti içi dengeler gözetilerek oluşturulan 50 kişilik kurmay kadrosu (MKYK) ile yeni belirlenen genel başkan yardımcılıkları görevlerinden hareketle, olası yeni kabinenin de bu dengeye paralel olacağı konuşuluyor.
***
Doğal olarak;
Ufak çaplı bir revizyona uğraması beklenen kabine, Bursa'yı da direkt olarak ilgilendiriyor.
Başbakan;
Binali Yıldırım'ın kabinesi, son olarak 10 ay önce çok küçük bir revizyona uğramıştı.
Aynı zamanda;
Bursa Milletvekili olan İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu getirilirken, o dönemde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu da Soylu'dan boşalan Çalışma Bakanlığı'na atanmıştı.
***
Hatırlanacaktır;
Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Genel Başkanı seçildiği son büyük kongresindeki kurmay listesine Bursa'dan sadece Efkan Ala girmişti.
Böylece;
İktidar partisinin tepe noktasında bulunmak, aynı zamanda Bursa siyaseti için bir güç olarak yorumlanmıştı.
Geçmişinde de;
Ciddi bir devlet tecrübesi olan eski Bakan Efkan Ala, Bursa için önemli bir kazanç.
Nitekim;
Halen Bakanlar Kurulu'nda yer almıyor olsa da Ala'nın geçmişte üstlendiği görevler ve de parti kurmayı olması, Ala'yı farklı bir noktaya taşıyor.
Yanı sıra;
AK Parti hükümetlerinde, Sağlık Bakanlığı'nın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevinde de faydalanılan Müezzinoğlu'nun, olası yeni kabinede de bulunacağı yönünde.
Kulislerde;
Bu duruma gerekçe olarak iki neden gösteriliyor.
İlki;
Müezzinoğlu'nun, partinin MKYK listesinde bulunmaması.
İkincisi de;
Göçmen kenti Bursa'da, göçmen kökenli Müezzinoğlu'nun samimi ve iyi ilişkiler sergilemesi.
***
Bu arada;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevinde önemli reformlara imza atan ve halen de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevini üstlenen Bursalı siyasetçi Faruk Çelik'in de bu olası yeni kabinede yer almasına neredeyse kesin gözle bakılıyor.
Seçim bölgesi;
Şanlıurfa olan Bakan Çelik'le ilgili yapılan bu değerlendirme de iki nedene dayandırılıyor.
İlki;
Başta Şanlıurfa olmak üzere bölgede, 1 Kasım seçimlerinde partinin oy artışını sağlaması ve 16 Nisan'daki referandumda yüksek oranda başarı elde etmesi.
İkincisi de;
Gerek hayvancılık, gerekse tarım sektöründe yıllardır beklenilen devrim niteliğindeki reformları büyük bir kararlılıkla hayata geçirerek, "olmaz denilen" ve bu yüzden bazı kesimleri de karşısına alan uygulamalara imza atması.
İşte;
Bu yoldan hareketle, Efkan Ala'nın AK Parti Genel Merkezi'ndeki MKYK üyeliği ve olası yeni kabinede de Mehmet Müezzinoğlu'nun ve Faruk Çelik'in yeniden bulunmasıyla, Bursa, siyasi gücünü yine sürdürecek görünüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.