Hava Durumu

Mihenk taşının yıldönümü için onbinler Nilüfer’de yürüyecek

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2013 09:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2013 09:25

Bugün 19 Mayıs ve çok özel bir gün.
Dirilişin sembolü olan 19 Mayıs’ın özelliğini daha rahat kavrayabilmek için Mustafa Kemal’in 19 Mayıs’tan 3 gün önce İstanbul’dan başlattığı yolculuğu anımsamak/bilmek gerekiyor.
Mustafa Kemal;
Beraberindeki heyetle 16 Mayıs 1919’da cuma günü öğlenden sonra Bandırma isimli eski bir vapurla Galata Rıhtımı’ndan ayrılıyor.
Bu çok eski vapur, 17 Mayıs’ta geç saatlerde, zorla da olsa İnebolu’ya varıyor, 19 Mayıs 1919 Pazartesi sabahı ise yolculuk sona eriyor ve yolcular Kalyon Burnu denilen bölgeden, sandallarla karaya çıkıyorlar.
İşte orası;
Mustafa Kemal’in, Türkiye Cumhuriyeti’nin mihenk taşını koyduğu yerdir.
Mustafa Kemal’in yeni bir devletin kuruluş mücadelesinin başlatmak üzere Anadolu’ya ayak bastığı ilk yer olan Samsun’a çıkışın, gençliğe bayram olarak hediye edilmesi de dikkat çekicidir.
Atatürk;
Genç fikirli insanların her zaman ileriyi gördüğünü söyleyerek, yıllar önce Samsun’dan başlattığı ileriye yönelik hedefi, gençlere hediye etti, sonra da “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başladı.
Bugün ise;
94 yıl önce bağımsızlık için atılan ilk adımın yıldönümü.
Ne var ki;
Yıllarca stadyumlarda coşkulu şenliklerle kutlanan bu önemli bayramın da kutlanma şekli değişti.
Kutlamalar artık daha sade/sivil ve bölgelere dağıtılarak yapılıyor.
Bugün de öyle olacak.
Valilik programına göre bu sabah Kent Meydanı-Darmstadt Caddesi-Kültürpark arasında yürüyüş gerçekleştirilecek.
Saat 20.00’de de Heykel’den Cumhuriyet Caddesi’ne fener alayı olacak.
Yanı sıra;
Bayramın şeklinin değişmesi nedeniyle geçen yıl STK’ların işbirliğiyle Nilüfer Belediyesi’nce FSM Bulvarı’nda gerçekleştirilen halk yürüyüşü de bu akşam yapılacak.
Ancak Reyhanlı faciası nedeniyle konser gerçekleştirilmeyecek.
“Ayın 19’unda saat 19’da” parolasıyla yapılacak yürüyüş, Acıbadem Hastanesi önünden başlayacak ki bu nedenle Başkan Mustafa Bozbey’in yine onbinlere katılım çağrısı var bu akşam için.
Biz de;
Türkiye Cumhuriyeti’nin mihenk taşının yıldönümünde Aziz Atamız’ın manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz.

 

Olimpiyatın 11. serisi başlıyor

Türkiye’nin;
Ve Türkçe’nin dünyanın dört bir yanında tanınmasını sağlayan “Türkçe Olimpiyatları” organizasyonu, bu yıl 11. senesine giriyor.
Bu yönde;
Bursa’da da Vali Şahabettin Harput başkanlığındaki organizasyon heyetinin yürüttüğü çalışmalarda sona gelindi. Planlamaya göre organizasyonun Bursa ayağı 31 Mayıs akşamı Atatürk Stadı’nda gerçekleştirilecek, bu yöndeki tanıtım da Bursa kamuoyuna yarın yapılacak.

 

Bursa caddeleri için geri sayım


Hiç kuşku yok ki;
2009-2014 seçim dönemine dair, Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük projesi tramvay olacak.
Bursalı tabiriyle, Heykel-Garaj hattında çalışmaya başlayacak olan tramvayın prototipi, hafta içinde Bursalılar’ın izlenimine sunuldu.
Kent Meydanı’nda rayların üzerinde sergilenen “İpekböceği” adlı tramvay, planlamaya göre 2 ay sonra resmen hizmete girecek ve Bursa’da bir ilk daha gerçekleşecek.
Hesaplamalar;
DSP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser’in döneminde (1999-2004) hizmete giren Bursaray nasıl ki, büyük bir eksiği kapattıysa, Başkan Recep Altepe’nin projesi olan tramvayın da aynı şekilde önemli bir ihtiyaç gidereceği yönünde.

‘Akil adamlar’da Bursalı olsaydı?

Bu ilginç soruyu;
Çözüm sürecini anlatmak üzere cuma günü Bursa’ya ikinci kez gelen “akil adamlar”a yönelik olarak Bursa’nın etkin ve sosyal işaamlarından biri sordu.
Aradığında;
“Sence” dedi “Neden bu akiller arasında Bursa’dan bir isim yok”
Ardından da;
Sorusunu tamamlaması açısından hemen şunu söyledi:
“Bursa 77 ilin önünde dev bir şehir. Halen yoğun göç alıyor ki, göçün önemli bir kesimi kalifiye değil. Eğer bu akiller arasında Bursa’dan sözü dinlenen bir isim de olsaydı, terörün bittiğini, bölgede ekonominin canlanacağını, teşviklerin artacağını anlatsaydı, tersine göçe yönelik olumlu bir çaba olmaz mıydı?”
Sonra cevabı da yine kendisi verdi:
“Şundan eminim ki, bu proje Bursa gibi göçün yoğun bölgelerde iyi anlatılabilse, terör ve ekonomik sebepler nedeniyle memleketlerinden ayrılmak zorunda kalan vatandaşlarımız hem memleketlerine dönebilirler, hem de akiller amacına ulaşırdı”

 

Cebel’e adeta insan akını var

İki gündür Bulgaristan’dayız.
Deyim yerindeyse, Kırcaali’nin Cebel kasabasına Türkiye’den adeta akın var.
19 Mayıs 1989 yılında dönemin komünist rejimine karşı Cebel’de Türklerin başlattığı protesto yürüyüşlerinin yıldönümü için Cebel, pek çok Türk’e ev sahipliği yapıyor ki iki gündür, biz de bu tarihi ana şahitlik yapıyoruz.
Hatırlanacaktır;
Bundan 24 yıl önce, bölgedeki Türkler, başlattıkları başkaldırı ile isimlerini geri almayı başarmışlar ve bir anlamda özgürlüklerine kavuşmuşlardı. Nitekim o günden sonra da Bulgaristan’ın tarihi değişmiş ve Türkler’i 35 yıl baskı altında tutan rejim değişmişti.
İşte bu nedenle bugün Cebel’de gerçekleştirilecek tören nedeniyle başta Bursa’dan olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinden Cebel’e adeta akın oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.