Hava Durumu

Post-modern darbenin yıldönümünde acaba isimler kaldırılmalı mıydı?

Yazının Giriş Tarihi: 04.03.2012 09:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.03.2012 09:43
Öyle bir süreçmiş ki;
15 yıl öncede kalmasına rağmen 28 Şubat halen Türkiye'nin gündeminde.
O gün;
Milli Güvenlik Kurulu toplanmış ve irtica tehdidine karşı bir bildiri yayınlanmıştı.
Ordu ve bürokrasi merkezli süreçte, Türk siyasi tarihine geçen kararların uygulanmasında çok önemli değişimler de yaşanmıştı.
Bu nedenle de tarihe post-modern darbe olarak geçen süreç, dönemin siyasi iktidarının tanksız, tüfeksiz alaşağı edilmesi açısından da bir ilk olmuştu.
Tabii;
O süreçte Bursa da etkin bir roldeydi.
Özellikle üst düzey bürokratlar ve askeri yönetim, 28 Şubat sürecinin önemli halkalarından biriydiler.
Hatırlıyoruz da;
Geçen yıl da isim değişikliği teklifi tartışılmıştı Bursa'da.
Bu da; bazı illerdeki il genel Meclisi veya Belediye meclislerinin kararıyla, 12 Eylül 1980 darbesinin mimarı Kenan Evren'in isimlerinin kaldırılmasından çıkmıştı ortaya.
Bursa'da da;
Ağır muhafazakar yapısıyla tanınan Mazlum-Der'in Bursalı yöneticileri, o sürecin etkin isimlerinden olan Bursa'nın eski valilerinden Orhan Taşanlar'ın adını taşıyan Yıldırım'daki ilköğretim okulundan bu ismin silinmesini istemişlerdi.
Hatırladığımız kadarıyla;
Bugün okulun önünde buluşup, tabeladan Orhan Taşanlar isminin silinmesi için kamuoyuna bir çağrı yapmışlardı.
Gerekçe de açıktı.
"Orhan Taşanlar, 28 Şubat'ın Bursa mimarlarından biri"
Taşanlar;
Bursa'daki görevi sırasında özellikle eğitime yaptığı katkılarıyla bir devinim başlatmıştı. Zaman zaman sert çıkışları da vardı. Hatta bir ara, çevreye zarar vereceği endişesiyle Orhangazi'de mısır işleme fabrikasının kurulmaması için dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'la da arası açılmıştı.
Bu nedenle Bursa'ya iz bırakan valilerden biriydi Taşanlar.
Gelinen noktada, yapımı için gerekli parayı tedarik ettiği için adı verilen Orhan Taşanlar ismi, halen okulda duruyor, durmalı da.
Bildiğimiz kadarıyla artık Mazlum-Der veya benzeri STK'ların da bu yönde önerileri yok. Kanımızca, tarihe sıkıntılı bir dönem olarak geçen 15 yıl önceki bu süreci daha fazla kanatmayıp, toplumun bileşkeleriyle, yeni bir demokratik döneme hızla yelken açılmalı.



Mudanyalılar müziğe doyacak

Mudanyalılar bu akşam Türk Sanat Müziği'ne doyacaklar.
Belediye Başkanı Hasan Aktürk ile Başkan Yardımcısı Kartal Saldırış'ın çabalarıyla Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek gecede ünlü sanatçı Gökhan Sezen sahne alacak. Ücretsiz olarak halka açık  gerçekleştirilecek gece saat 20.00'de başlayacak.


1 hafta dolmadan koltuktan oldu!

Son örnek de gösterdi ki...
CHP'deki bazı tartışmalı uygulamalar sadece Bursa'ya özel değil. Bursa'da kongreyle seçilmesine rağmen İl Başkanı Gürhan Akdoğan'ın geçen yıl görevden alınması şaşkınlık yaratmıştı. Benzer haber önceki akşam Diyarbakır'dan geldi. Geçen cumartesi günü yapılan kongrede il başkanlığına seçilen Medeni Seyrek'in henüz 1 haftasını doldurmadan görevden alındığı açıklandı ki, neden ve niçinler sadece Bursalı CHP'lilere özgün kalmamış oldu!



MİT'in açılımı?

İzleyince kahkahalarla güldük.
Çünkü adeta fıkra gibiydi.
Habertürk'te Pakize Suda, elinde mikrofonlarla Mersin caddelerinde dolaşıp röportaj yapıyor.
Konu da son dönemde adından çok söz edilen Milli İstihbarat Teşkilatı.
Bu nedenle, "MİT'in açılımı"nı bilip bilmediklerini soruyor Mersinlilere.
Cevaplardan biri gerçekten ilginçti.
Önce "Evet biliyorum" dedi, sonra da "Mersin İdman Yurdu"



Nilüfer'de seçmenin görüşü değişti mi?

Yarın akşam AS TV'de özel konuklarımız olacak. Osmangazi'nin ardından bu kez de Nilüfer'i masaya yatıracağız ve AKP İlçe Başkanı Alpaslan Yıldız ile CHP İlçe Başkanı Özgür Şahin'i, canlı yayın "Politik Duruş"ta konuk edeceğiz. Yıldız, partisi AKP'nin 2014 seçimi için bu kez göz diktiği Nilüfer'e dair yorumlarını aktaracak, Şahin de CHP'li belediye olarak Nilüferlilere yönelik icraatlarıyla cevap verecek. "Politik Duruş" saat 22.00'de başlayacak ve sizler de yayın sırasında göndereceğiniz mesajlarla sorularınızı yöneltebileceksiniz.


Artvinliler sandık başında

Bugün;
Bursa Artvin Vakfı'nda seçim var.
Başkanlık görevini Uludağ Üniversitesi'nde görevli Güngör Şahin'in yürüttüğü vakfın kongresi, saat 13.00'te Ankara Yolu'ndaki Esnaf Sarayı'nda yaklaşık 600 üyenin sandık başına gitmesiyle gerçekleştirilecek. Başkan Şahin'in yeniden aday olduğu kongrede rakip olarak Ömer Ayık'ın adı geçiyor.


BUSKİ suyunun kalite reklamı

Bugünlerde; billboardlarda ilginç bir slogan dikkat çekiyor. "Su Bursa'da çeşmeden içilir" sloganının imzası ise Bursa Büyükşehir Belediyesi.
BUSKİ suyunun lezzet ve yumuşaklık değerlerinin hemen hemen özel su şirketlerinin sularıyla eşdeğer olduğunun duyurulduğu afişlerde, pek çok ilde çeşmelerden akan ancak içilemeyen suların kalitesine de adeta nazire yapılıyor.


ASPARAGAS

Recep Altepe (Büyükşehir Bld Bşk):
- Hakikaten on numara bir forma yapmışsınız arkadaşlar, tebrik ederim.


Delegeler de ilk kez buluşacaklar

Yaklaşık;
20 yılın ardından ilkleri yaşıyor Bursalı CHP'liler.
Bunca yılın ardından ilk kez sandık başına binlerce CHP üyesi, ilçelerindeki delegeleri belirlemişler ve partilerinin yeni yönetimlerini sececek kadroları işbaşına getirmişlerdi.
Şimdi ise bugün bir ilk daha yaşanacak.
Yıllar sonra CHP'li delegeler de ilk kez bir araya gelecekler ve birbirleriyle tanışacaklar.
Bu yönde adımı ilk atan ilçe Osmangazi oldu.
Yücel Akgün başkanlığındaki ilçe yönetimi 392 delegeyi bugün Ördekli Kültür Merkezi'nde bir araya getirip, hem önerilerini alacak, hem de bir tanışma yaşanacak.
Milletvekilleri Sena Kaleli, Turhan Tayan, Kemal Ekinci, Aykan Erdemir ve İlhan Demiröz ile İl Başkanı Gürhan Akdoğan'ın da katılacağı buluşma saat 11.00'de başlayacak.



GÜNÜN SÖZÜ

"Yasama, yürütme ve yargı arasındaki dengenin yeni baştan ele alınması gerekiyor"
Cemil Çiçek
(TBMM Başkanı)


TARİHTE BUGÜN

Başbakan Turgut Özal, yabancılara arsa satılmasına yönelik açıklama yaptı. Boğaziçi'nde arazi satın alan Suudi Prens Abdullah Bin Abdülaziz'in saray değil, bin metrekarelik ufak bir ev yaptıracağını söyledi.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.