Hava Durumu

TBMM’de seçim bugün başlıyor ama “kabine toto” en muteberi!

Yazının Giriş Tarihi: 22.11.2015 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.11.2015 07:45
Meşhur;
1 Kasım seçiminde sandıktan tek başına iktidar çıkmasına ve de seçimin üzerinden 21 gün geçmesine rağmen, yeni kabinenin bir türlü açıklanmaması, ilgiyi ve merakı iyice artırdı.
Bu nedenle de;
Siyasi kulislerde deyim yerindeyse adeta “kabine toto” oynanıyor ve pek çok isim telaffuz ediliyor, yeni bakanlıklar için.
Görünen o ki;
Yeni kabinede kimlerin yer alacağı, TBMM Başkanlığı seçiminden önce olacak.
Nitekim;
TBMM Genel Kurulu bugün toplanacak ve Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turunu gerçekleştirecek.
AK Parti’nin;
Adayı İsmail Kahraman.
Refahyol koalisyonu hükümetinde Kültür Bakanı olarak görev yapan Kahraman, aynı zamanda Recep Tayyip Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu üyesi olan Kahraman’ın seçilmesi kesin.
Çünkü;
Yasa gereği, bugün yapılacak ilk turdaki ve yarın yapılacak ikinci turdaki oylamada, en az 367 oy gerekiyor.
Ama;
Üçüncü tur oylamada 276 oy yeterli oluyor, TBMM Başkanı’nı belirlemek için.
Bu nedenle;
CHP’nin adayı Ayşe Gülsün Bilgehan’ın, MHP’nin adayı Yusuf Halaçoğlu’nun ya da HDP’nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın 3. turda bile seçilmesi, partilerinin milletvekilleri sayıları nedeniyle yeterli değil.
Öyle ki;
3 parti birleşip, 3 turda tek bir aday üzerinde anlaşsa bile, toplam vekil sayıları, AK Parti’nin mileltvekili sayısının altında kalıyor.
Bunun için;
Üçüncü turda AK Parti’nin adayı İsmail Kahraman’ın, 317 milletvekili ile 276’nın çok üzerinde bir oyla seçilmesi bekleniyor.
***
Bu arada;
Gözler de bir taraftan yeni kabinede.
Birkaç gündür İstanbul’da olan ve bugünü de İstanbul’daki evinde geçireceği belirtilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Ankara’da olması bekleniyor.
Dolayısıyla;
AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun da muhtemelen yarın, yeni kabine listesini onay için Cumhurbaşkanı’na sunması bekleniyor.
Ankara’dan;
Yansıyanlara bakılırsa yeni kabinede görev alacak isimler belli.
Hatta;
TBMM’den onay alacak olan 64. hükümet programının da hazır olduğu ve yeni kabinenin açıklanmasının beklendiği konuşuluyor.
Tabii;
Bursa siyasetinin beklentisi de hayli fazla.
Nitekim;
Bursa milletvekilleri Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ile Urfa Milletvekili Faruk Çelik’in yeni kabinede olması büyük ihtimal olarak görünüyor, yansımalara göre.
Hatta;
Görevlerde ağırlıklı olarak pek bir değişiklik olmayacağı gibi Müezzinoğlu’nun yine Sağlık Bakanı, Ala’nın yine İçişleri Bakanı ve Çelik’in de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev alacağı konuşuluyor AK Parti kulislerinde.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.